Published On: Pon, stu 28th, 2016

Nikolić: Srbija ne može ispuniti dva uvjeta EU

“Srbija želi postati članicom Europske unije, ali postoje dva uvjeta koja ne može ispuniti – da prizna neovisnost Kosova i da bude u svađi sa zemljama s kojima je EU u svađi, prije svega s Rusijom”, izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
“Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu is Istokom i sa Zapadom – želimo postati članicom Unije iu tom smislu može se reći da surađujemo više sa Zapadom”, rekao je Nikolić u intervjuu za Al Jazeeru na engleskom, čije izvatke u nedjelju prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).
Nikolić objašnjava da Srbija ima veliko prijateljstvo is Istokom – bliske odnose, povijesne, religiozne, jezične veze s Ruskom Federacijom, a na pitanje zašto, paralelno s članstvom u EU-u, Srbija ne želi u NATO, srbijanski šef države objašnjava kako je to posve druga priča.
“Bili smo napadnuti i bombardirani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stajalište naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u “, poručio je Nikolić.
Srbijanski šef države svoja stajališta o NATO-u objašnjava i tvrdnjom da Srbija više nikad nema namjeru ratovati.
“Ako NATO obrambeni savez, ne trebamo biti članica NATO-a jer Srbiju nitko neće napasti. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru ikada više ratovati”, rekao je predsjednik Srbije, podsjetivši da je Srbija samo tijekom ove godine održala skoro 100 vojnih vježbi s NATO-om, a samo dvije s Rusijom.
Nikolić je rekao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.
“To je bila moja politika na izborima na kojima sam izabran i to će biti moja politika ako se ponovno kandidiram”, naglasio je Nikolić, koji još nije službeno istaknuo kandidaturu za predsjedničke izbore u Srbiji u svibnju 2017. godine.
On je, u kontekstu međunarodnih odnosa, ukazao i na različite odnose Rusije i EU-a prema Krim i Kosovu.
“Problem koji Srbija ima s Kosovom, Ukrajina ima s Krimom – glede Kosova, EU prihvaća njegovu neovisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvaća, a EU je protiv toga”, istaknuo je Nikolić.
Komentirajući dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao jednom od ključnih preduvjeta u eurointegracijske procesu, Nikolić je podsjetio da je dijalog započeo kad je on postao šef države “jer Srbija želi mir, sigurnost i da narod dolje (na Kosovu) živi bolje”, ali je ustvrdio kako Bruxelles i Priština “to koriste za promoviranje i učvršćivanje neovisnosti Kosova”.
“Mnoge ingerencije koje država Srbija ima mi smo prenijeli na Prištinu, ali oni su istaknuli četiri nova uvjeta, a jedan od njih je granica. Mi to nećemo moći ispuniti”, poručio je predsjednik Srbije, uz ocjenu da je Srbija bila najbolji partner u tim trojnim razgovorima.
Komentirajući izbjegličku i migrantske krizu Nikolić je podsjetio na pohvale koje je Srbija dobila od EU-a, te ponovio ranije poruke državnog vrha da “Srbija ne može postati lijevak kroz koji migranti ulaze, ali ne odlaze dalje”.
“Ovo bi moglo prouzročiti veliku nevolju. Izbjeglice ne vide u Srbiji krajnju destinaciju, au razgovorima s Bruxellesom rekli smo da možemo primiti do 6.000 izbjeglica dok za njih ne bude pronađeno neko rješenje”, rekao je Nikolić u intervjuu za TV Al Jazeera čije izvatke prenosi Radio-televizija Srbije.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>