Published On: Pon, stu 28th, 2016

Talijani sljedeći tjedan izlaze na važan referendum, a ovo su najvažnije stvari za znati o tome

Posljednji referendum u zapadnoj Europi imao je, blago rečeno, široke posljedice, a ni sljedeći, u Italiji, nije posve nevažan. Za tjedan dana Talijani će na referendumu glasati o smanjenju ovlasti Senata, gornjeg doma parlamenta, koje predlaže premijer Matteo Renzi.
Ovom odlukom odredit će se kako će se Italijom upravljati u vrijeme u kojem se zemlja suočava s bankarskom krizom, ekonomskom stagnacijom i migrantskom krizom. O rezultatu ovisi i Renzijeva politička sudbina. Obećao je dati ostavku ako njegov prijedlog ne prođe. Uoči referenduma, Bloomberg je izdvojio sedam najvažnijih stvari koje bi trebalo znati o situaciji u Italiji.

1.Što će se najvjerojatnije dogoditi?

Posljednja istraživanja javnog mnijenja govore kako bi Talijani trebali odbiti Renzijev prijedlog. Takav bi ishod bio veliki vjetar u leđa za opozicijski pokret 5 zvijezda koji ima još dramatičniji cilj: referendum o izlasku Italije iz eurozone.

2. Koje bi bile posljedice odbijanja ustavnih promjena?

Mnogi predviđaju period političke i ekonomske nestabilnosti. Ukoliko Renzi stvarno ponudi ostavku, on ili drugi premijer trebao bi ostati na čelu tehničke vlade do izvanrednih izbora 2017. godine. Pokret 5 zvijezda koji je po popularnosti izjednačen s Renzijevom Demokratskom strankom vjerojatno bi zahtijevao nove izbore što ranije, a zemlja bi mogla pasti u recesiju.

3. Što je pokret 5 zvijezda?

Kao što smo pisali, 5 zvijezda je politički pokret koji vodi komičar Beppe Grillo. Radi se o populističkom pokretu koji raste na platformi euro-skepticizma i progresivnih stavova o okolišu. Na vlasti su u gradskim skupštinama u Rimu i Torinu i trenutno su najveća opozicijska politička snaga u zemlji.

4. O čemu točno glasaju Talijani?

Glasaju o prijedlogu koji će učiniti da se gornjem domu onemogući blokiranje zakona i da ga se konzultira oko puno manje pitanja. Senat bi izgubio i pravo da pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja vladi. Današnjih 315 izabranih senatora zamijenilo bi 100 regionalnih vijećnika i gradonačelnika koji bi bili indirektno izabrani.

5. Što bi se time postiglo?

Renzi tvrdi da bi takve promjene smanjile nestabilnost političkog sustava. Od Drugog svjetskog rata Italija je imala 63 vlade, što je uvelike smanjilo njenu mogućnost da odgovori na ekonomske i političke izazove. Direktnije zakonodavstvo moglo bi pokrenuti reformu bizantinske državne uprave i zakočenog pravnog sustava.

6. Što kaže opozicija?

Opozicija tvrdi da bi Renzijeve reforme preveliku moć dale premijeru. Bivši premijer Silvio Berlusconi izjavio je kako bi takav sustav bio negacija demokracije.

7. Koje su sljedeće bitke populista?

Istog dana kada će Talijani izaći na referendum, Austrijanci će održati izbore za uglavnom ceremonijalnu poziciju predsjednika države. Ti bi izbori mogli dati prvog čelnika države iz redova ekstremne desnice u poslijeratnoj Europi, Norberta Hofera iz anti-imigrantske Slobodarske stranke. Sljedeće godine Europu čekaju izbori u Nizozemskoj i Francuskoj na kojima dobre izglede imaju desni populisti Geert Wilders i Marine Le Pen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>