Utorak, 28 svibnja, 2024

NIKOLIĆ: Od srca želim samostalnost i neovisnost Republike Srpske

Must Read

Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Cristian Strahe, zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, redatelj Emir Kusturica, po odluci entitetskog predsjednika Milorada Dodika dobitnici su odlikovanja Republike Srpske (RS).

Nikoliću je dodijeljen orden RS-a s lentom za, kako je rečeno, “naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između RS-a i Srbije te drugih država te za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a”.

U obraćanju nakon što je primio odrden u Palači RS-a u Banjoj Luci, Nikolić je rekao „da od srca želi samostalnost i neovisnost RS“.

– Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i neovisnost, od srca vam želim samostalnot i neovisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini – ustvrdio je Nikolić.

Za dio međunarodne zajednice je rekao „da je otimala suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcionira“.

– Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu… Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio… Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu – rekao je Nikolić.

Cristian Strahe je također odlikovan ordenom RS-a na leneti za, kako je obrazloženo, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između RS-a i Austrije, a zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus dobio je orden zastave RS-a sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge “na učvršćivanju mira i međunarodne suradnje između RS i Austrije”.

Odrenom zastave RS sa zlatnim vijencem, po Dodikovoj odluci, odlikovan je Emir Kusturica, te između ostalih, i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a posebna priznanja dobili su i posthumno Ljubiša Savić Mauzer, ratni zapovjednik specijalne brigade „Panteri“, Hor „Banjalučanke“ te pojedina humanitarna udruženja i pojedinaci, sportisti…

Dodik je rekao da su pažljivo izabrani oni koji su danas dobili odlikovanja te da su “svojim radom i postignutim uspjesima dali snagu RS-a”./Fena/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -