Subota, 15 lipnja, 2024

DODIK: Hrvati će snažnije istaknuti zahtjev za treći entitet

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će politička elita Hrvata u BiH u narednom razdoblju snažnije istaknuti zahtjev za formiranje trećeg entiteta u BiH.

“To će raditi ako se ima u vidu da Hrvatska, koja je ranije pokazivala nezainteresiranost za hrvatsko pitanje u BiH, sada kada je članica EU identično govori onome što navode predstavnici Hrvata u BiH”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istaknuo da Hrvati u Republici Srpskoj imaju sve vidove slobode.

“Bošnjaci misle da će arogancijom i sakriveni iza međunarodne zajednice ostvariti svoje ciljeve unitarizacije zemlje. To rade na način da majoriziraju Hrvate, a nama osporavaju sve što stignu, a to im, nažalost, neki naši poltroni na razini BiH odobravaju i daju im za pravo da je BiH nadređena entitetima, što je suprotno Ustavu”, naveo je Dodik.

On je naglasio da ono što su nametnuli stranci u BiH nije u interesu Srba i Hrvata.

“Stanje u BiH je katastrofalno i nismo zadovoljni time. Ono se ogleda u pretjeranom međunarodnom intervencionizmu koje je zemlju dovelo u ćorsokak”, smatra Dodik. On je ponovio da je u BiH potrebno provesti Daytonski mirovni sporazum.

“Nažalost, ovaj sporazum je modeliran u interesu Bošnjaka i krivičnim radnjama visokih predstavnika u BiH Pady Ashdowna, Valentina Inzka, Volfganga Petricha i drugih, što nije u interesu Srba i Hrvata. Našu suglasnost za takvu BiH nikada neće imati”, istaknuo je Dodik.

On je podsjetio i na izjave Ashdowna koji je naveo da je u suradnji s pojedinim europskim dužnosnicima nametnuo svoje stavove Srpskoj, koji prelaze granice koje je propisao Dayton.

“Republika Srpska nije protiv europskih integracija, ali ne treba zaboraviti da je demokratska Europa provodila brutalne mjere protiv nje. Osim toga, i pojedini veleposlanici u BiH nameću stavove što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi i predstavlja uplitanje u unutarnje odnose”, zaključio je Dodik, prenosi Srna./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -