“NIJE SE DŽABA BORIO” Silovao maloljetnu pokćerku godinu dana, sud mu smanjio kaznu jer je sudjelovao u Domovinskom ratu

Županijski sud je u travnju ove godine nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca na 14 godina zatvora zbog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke.

Njegova odvjetnica se žalila, a Visoki kazneni sud preinačio je presudu i smanjio mu je kaznu na 11 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Blažu kaznu dobio je jer je vijeće Visokog kaznenog suda, u kojem su tri sutkinje, zaključilo kako je prvostupanjski sud propustio kao olakotnu okolnost optuženiku cijeniti to što je sudjelovao u Domovinskom ratu.

Pedofila su osudili jer je od sredine 2019. do sredine 2020. zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge. Silovao ju je. Optužen je prema dvije točke optužnice, kazneno djelo spolnog snošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku, a tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje smanjilo mu je kaznu na 11 godina.

Kako su napisali u presudi, smatraju da je generalnu i specijalnu prevenciju moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Dodali su i kako je optuženik u pravu kad tvrdi da je prvostupanjski sud precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti. Vijeće je zaključilo da je prvostupanjski sud propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost to što je sudjelovao u Domovinskom ratu.

Dnevnik.ba