Published On: Pon, ožu 4th, 2013

NIJE ŠALA: Mostar bi trebao dobiti prvotravanjski proračun

I dok su promjene Statuta Mostara i dalje veoma daleko, čelnici u Gradskoj upravi pokušavaju riješiti pitanje proračuna za ovu godinu.
Grad polako, ali sigurno pada u financijski kolaps, odluka o privremenom financiranju je postala predmet kojim se bavi Ustavni sud, a jedini izlaz iz začaranog kruga je nametanje proračuna gradonačelnika Ljube Bešlića.
Prema pisanju današnjeg Večernjeg lista, proračun Mostara trebao bi nametnuti Bešlić 1. travnja. Ne, ne radi se o prvotravanjskoj šali već očajničkom potezu koji bi barem djelomično trebao stabilizirati stanje u Mostaru.
Bešlić je ranije poručio kako je za odluku o nametanju proračuna potrebno i odobrenje OHR-a, a s obzirom na stanje u gradu, za očekivati je kako će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “blagosloviti” ovakav potez. S time bi se omogućilo normalno funkcioniranje Gradske uprave, ali i isplata plaća svih onih koji osobne dohotke crpe iz proračuna Mostara.
Treba napomenuti kako je hrvatska strana još u listopadu prošle godine zahtijevala da Gradsko vijeće Mostara usvoji proračun grada za 2013. godinu, ali su bošnjački vijećnici odbacili ovakav prijedlog.
Naravno, nije jedini problem Mostara proračun. Višemjesečni pregovori oko izmjena Statuta Mostara i provedbe odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na ovo pitanje, su propali.
OHR je još jednom pokazao kako ne može, odnosno, ne želi riješiti problem Statuta, iako je isti nametnut upravo od OHR-a tj. bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.
Kako mostarski list neslužbeno doznaje Inzko je u neformalnim razgovorima za problem izmjene Statuta okrivio HDZ BiH i SDA.
Prema mišljenju aktualnog visokog predstavnika, ove dvije stranke nisu spremne na kompromis, te imaju stavove koje dodatno radikaliziraju situaciju u gradu na Neretvi. Naravno, Inzko pri tome zaboravlja spomenuti kako jedino prijedlog hrvatske strane, točnije dva HDZ-a, ostaje u okvirima odluke Ustavnog suda BiH, dok svi ostali prijedlozi dijele Mostar na više općina.