Published On: Pon, ožu 4th, 2013

AHMO SE OPET ŠALI: Otomani nisu posezali za tuđim teritorijama, čast nam je kad nas uspoređuju s njima

Opet ćemo spojiti Sarajevo sa Damaskom, Bengazi sa Erzurumom i Batumom. To je izvor naše snage, poručio šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu koji se pokazao i kao čovjek s lošim humorom kad je dodao: “Cilj Turske, ni kroz povijest, pa ni danas nije bila tuđa teritorija, a to neće biti ni u budućnosti”, poručio je uz ostalo turski ministar vajnskih poslova Ahmet Davutoglu u Bursi, gdje je govorio na predavanju pod nazivom “Program obuke u organizaciji”.
“Prošli vijek za nas je bio jedno poglavlje i mi ćemo to poglavlje zatvoriti. Bez rata, bez ijednog neprijatelja, bez nepošotvanja bilo koga, opet ćemo spojiti Sarajevo sa Damaskom, Bengazi sa Erzurumom i Batumom. To je izvor naše snage. Možda se sada vama mogu činiti kao potpuno različite zemlje, ali prije 110 godina Jemen i Skoplje su bili dio jedne države. Ili Erzurum i Bengazi.
Kada ovo kažemo, drugi nam govore da smo ‘nove Osmanlije’. Neko spoji čitavu Evropu i ne bude ‘novi Rimljanin’, a onaj koji spoji Bliski istok, on je ‘novi Osmanlija’. Biti prepoznat po Osmanlijama, Seldžucima ili Ejubijama, za nas je čast, ali naš cilj nikada nisu bile tuđe teritorije, niti će ikada biti”, poručio je Davutoglu, i ostao živ.
Ovako lošem vicu, mogao bi se nasmijati jedino Stipe Mesić.
Otomanska imperija naime, bila je jedna od najbrutalnijih u ljudskoj povijesti, imperija koja se bogatila na izrabljivanju cijelih država koje bi pokorili, brisanju cijelih kultura i nametanju otomanskog načina življenja. Nasilno, ili sistematski, svejedno.
Za očekivati je nakon ovako skandalozne izjave da bosanskohercegovački ambasadoru u Turskoj Vladi Turske uputi prosvjetnu notu, da Komšić lupi šakom od stol ili da Bakir Izetbegović zaprijeti samozapaljenjem pred turskom ambasadom. Sve tu inače, u slobodno vrijeme patriote BIH. Osim kad Bosnu i Hercegovinu svojata turska. Tada patriote šute. Pa čak i najveći patriota među patriotama Emir Suljagić martovski. Šuti Suljaga i prvog, i drugog, i trećeg marta dok Turci onaniraju nad krvavom povijesti BIH pod otomanskom vlašću.
Zanimljiv je podatak da do dana današnjeg, zadnja dva desetljeća niti jedan “patriot” BIH u parlamentu BIH nije pokrenuo inicijativu o donošenju deklaracije o osudi otomanskog režima i traženju odštete od Turske koja očito s otomanizmom nije rasčistila. Umjesto toga imamo situaciju da su nam ulice titulirane po otomanskim kvislinzima i vladarima. U zemlji Patriotiji. Bošnjakistanu.
Što dakle poručiti karikaturi zvanoj Ahmed Davutoglu budući da iz institucija BIH nema tko : De Ahmede, Erdogana ti, za početak , u znak dobre volje, i pokajanja , za 4 stoljeća zla, probaj spojiti Sarajevo s Tuzlom. Bili bismo zahvalni.
Da se naime poslijeratni beton, koji je Turska uložila u minarete po Bošnjakistanu uložio u autoceste, te iste autoceste danas bi zaradile i izgradile deset puta tolikih istih minareta.
poskok.info