Published On: Sat, Sep 19th, 2015

NEW YORK TIMES: BiH se priprema za dolazak izbjeglica, a jedva se bori i sama sa sobom

Ugledni američki list New York Times, kao i drugi brojni mediji širom svijeta, svakodnevno prate migrantske krizu koja je zahvatila Balkan.
Opisujući situaciju u državama u koje svakodnevno pristižu izbjeglice, New York Times se osvrće i na tešku socijalno-ekonomsku situaciju zemalja u koje izbjeglice ulaze.
– Bosna i Hercegovina, koja se priprema za dolazak čak 10.000 migranata, je zemlja opterećena jakim zaostalim nacionalizmom između različitih etničkih skupina, koja se jedva bori i sama sa sobom – piše New York Times.
Zemlje nemaju kapaciteta
– Imamo puno empatije za migrante, ali problem je što su zemlje našeg regiona siromašne. Naše institucije nisu razvijene i većina država jedva mogu nositi sa svakodnevnim problemima njihovih vlada, a kamo li i migrantskom krizom. Ove zemlje jednostavno nemaju kapaciteta – kazao je za “New York Times” Sead Numanović, bivši glavni urednik “Dnevnog avaza”.
Za New York Times bivši predsjednik Slovenije i bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a za politička poslove, Danilo Turk, pojasnio je kako je Balkan područje koje se nije u potpunosti oporavilo od ratova iz devedesetih godina, te, kako je kazao, zemlje našeg regiona ostaju u limbu glede Europskih integracija.
Nezadovoljstvo u regiji
New York Times je ocijenio kako zemlje zahvaćene migrantskom krizom pokušavaju na najbolji način prihvatiti izbjeglice i pružiti im pomoć u vidu hane, odjeće, privremenog smještaja, ali da nemaju financijsku i ekonomsku stabilnost kako bi napravili prihvatilišta i pružili pomoć za više tisuća ljudi.
– Čak i bez izazova migrantske krize, na Balkanu postoji i rizik od nemuslimanske reakcije ili nezadovoljstva u regiji koja je poznata po etničkom nasilju nad Muslimanima i gdje se pomirenje ponekad pokazuje nedostižnim. U BiH, na primjer, Republika Srpska, koja je dio države, negirala je masakr koji se desio u Srebrenici u Potočarima, gdje je 1995. godine živote izgubilo 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka – piše New York Times.
– See more at: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.avaz.ba/clanak/196080/new-york-times-bih-se-priprema-za-dolazak-izbjeglica-a-jedva-se-bori-i-sama-sa-sobom&usg=ALkJrhiYAXhVYEQBmnPot06gntxrCJIMBg#sthash.iNQLzjbg.dpuf