Published On: Sat, Sep 19th, 2015

GLAMOČKO LUDILO: HDZ BiH političkim uhićenjima neće zaustaviti Boljitak da ukine županije

Jerko Lijanović, nije bio neki matematičar u školi. Tako mu je netko podvalio priču da bi se ukidanjem županija uštedjelo 500 milijuna maraka. Kao loš matematičar, no dobar kriminalac, Jerko se želi dodvoriti starim sponzorima u BIH , strancima, i tako si steći novo desetljeće imuniteta od kaznenog progona. Naime, profunkcionira li Tužiteljstvo u BIH Jerki ne gine dugogodišnja robija, a tamo će se konačno naći među svojima. U plavim majicama ga već čekaju.
Računica je dakle Jerke i njegovih da bi se ukidanjem 194 radna mjesta koja čine ministri, zamjenici, zastupnici u kantonima, uštedjelo 500 milijuna maraka godišnje.
Već i lošije obrazovanom osnovnoškolcu jasno je da tu nešto ne štima. Jer matematika je jasna. Zna to Jerko kad uzima pola i više od poticaja. Ta matematika će ga i stajati robije.
Dakle nikako se na 194 ukinute plaće ministrima i zastupnicima ne može uštedjeti 500 milijuna maraka. Laže dakle Jerko. Javno laže smatrajući da je narod glup. Naime kada bi se računalo i sa prosjekom od gigantskih 4000 KM plaće pomnoženo sa 12 mjeseci na taj broj na godišnjoj razini za sve ministre i zastupnike ta ušteda ne bi bila veća od  12 milijuna maraka na godišnjoj razini. Dakle sa napuhanih 4000KM plaće i sa računicom da ukupno ode jedan milijun maraka mjesečno na sve zastupnike i ministre.
Postavlja se onda pitanje gdje bi to Jerko štedio? Jerko bi štedio tako što bi isplate policiji, zdravstvu, socijali, i slično prenio na neki viši nivo. No to nije štednja. Isplate policiji, zdravstvu i socijali i jesu na leđima županija. Županije su jedini dio državne strukture BIH koji nema prostora za ogromne financijske makinacije. To Jerko zna. Jer je sa razine Federacije puno više jamio nego što je mogao jamiti dok je pljačkao ZHŽ.
Zato mu je u cilju, u slučaju nekih novih Platformi, da sve bude pod kontrolom jednog centra. Unitarisano, jedan komad mesa a ne filatirano. Ako Bog da, i sreća mesarska, pa najgladniji izdanak, od poroda Lijanovog, bude i tada slobodan hodao po cesti. Kakav je pravni sustav u BIH, možda čak i bude.
 

”Usvajanje rebalansa proračuna od strane Vlade FBiH potvrđuje nam kako FBiH i dalje još dublje ide u dužničko ropstvo, kako institucije tako i naše stanovništvo.
Za Boljitak takvo stanje je u potpunosti neprihvatljivo. Stava smo da takav negativan smjer hitno trebamo promjeniti. U tom smjeru Predsjedništvo Boljitka je zaključilo da ćemo u narednom periodu obnoviti našu inicijativu za izmjene Ustava FBiH koja predviđa ukidanje deset županija, funkcije predsjednika i potpredsjednika FBiH, te Dom naroda u Parlamentu. Akciju ćemo započeti prikupljanjem potpisa putem našeg izaslanika u DN Parlamenta FBiH, kako bi se ta inicijativa slijedeće godine mogla naći na dnevnom redu za glasanje. Vjerujemo da su svi oni koji su prije više od godinu dana odbili takav prijedlog svjesni koliku su štetu napravili, te da će ovoga puta glasati za izmjene Ustava. Sa izmjenama Ustava, napravili bi direktnu uštedu do 500 milijuna KM, te praktično s tim novcem sanirali sve postojeće dubioze u našim budžetima, te stvorili pretpostavke za ekonomski razvoj kako za naše penzionere, tako i za naše školstvo, zdravstvo, za dječje doplatke, porodiljske naknade i sustići sva kašnjenja u isplatama s tim uštedama”, objasnio je medijima dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović nakon održane sjednice Predsjedništva stranke danas u Tuzli.
”Predsjedništvo Boljitka danas sam također izvijestio o postojanju pouzdanih informacija iz HDZ BiH, kako i dalje nastavljaju hajku protiv Boljitka, te da pokušavaju putem pojedinih medija na koje imaju utjecaj, a koji su prethodnih dana vodili kampanju protiv mene i mog rada u Ministarstvu poljoprovrede, vodoprivrede i šumarstva u proteklom mandatu, te pritiscima na pojedine institucije ponovo osigurati određeni politički proces radi diskreditacije, kako mog tako i rada Narodne stranke Radom za boljitak i naše namjere da ukinemo kantone u FBiH. Nažalost, prije godinu dana su uspjeli izvršiti, putem kampanja i laži, pritisak na naše građane, izvarati ih i iskorumpirati, te politički utjecati na moje hapšenje u vrijeme početka izborne kampanje i time promjeniti izborni rezultat u BiH direktno se mješajući u izborni proces što je rezultiralo današnjim negativnim posljedicama za naše stanovništvo sa svim pomenutim negativnim trendovima. Mi u Boljitku smatramo da je vladavina prava jako važna za BiH, da pred zakonom svi treba da budemo jednaki, te da bilo koja politička stranka putem laži i neistina i kampanje određenih medija i pod pritiskom bilo koje institucije ne bi smjela raditi na eliminiranju političke konkurencije, već se boriti putem prezentacije svog rada. Zbog toga Boljitak neće posustati u svojoj borbi za cilj ukidanja kantona FBiH”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.