Published On: Čet, ruj 5th, 2013

NEUSTAVNI MINISTAR MAŠIĆ POHVALIO SE IZVRŠENIM ZADATKOM: Obrazovni sustav u Bosni i Hercegovini je uništen!

Nelegalno federalnom ministarstvo obrazovanja i znanosti (inače u većini zemalja zove se min. znanosti i obrazovanja)  ove je godine osiguralo 600.000 maraka za besplatne udžbenike za socijalno ugroženu djecu i ta se sredstva već dva tjedna  nalaze na računima kantona, koje su ih trebale rasporediti na vrijeme i na pravičan način, kazao je u izjavi za Fenu federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić . Također nelegalan.

 “Sredstva su kantonima uplaćena 20. kolovoza, čime je ministarstvo svoju obvezu u potpunosti izvršilo, a na kantonima je bilo da ta sredstva podjele”, istaknuo je ministar te upozorio na niz problema u obrazovanju, nazvavši bh.. obrazovni sustav “uništenim”.

 “Mi zapravo imamo deset malih država koje svaka na svoj ​​način odlučuju o svemu i onda dolazi do problema, kao što je, npr.. u Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje prvašići neće krenuti u školu do siječnja sljedeće godine, a ta četiri mjeseca ja ne znam kako će nadoknaditi što se tiče stjecanja znanja i socijalizacije, do drugih kantona, gdje imamo problem sa zapošljavanjem i slično “, kazao je federalni ministar. 

Kantonalna ministarstva imaju direktnu komunikaciju sa školama i ona bi sredstva koja su dodijeljena za besplatno udžbenike trebala pravilno podijeliti, no uvijek se pojave neki problemi, kazao je Mašić. “Prošle godine, kad smo osiguravali besplatne udžbenike za prvačiće, neki kantoni, kojima smo na vrijeme uplatili sredstva, ta su sredstva privremeno proslijedila za namirenje nekih drugih obaveza, pa je dva mjeseca kasnila uplata za udžbenike “, kazao je ministar Mašić, dodavši kako nije siguran da se ista stvar nije i ove godine dogodila u nekom od kantona, ali to je u nadležnosti kantonalnih ministarstava. 

Što se tiče natječaja i upisa škole, i to je isključivo u nadležnosti kantonalnih ministarstva, pa se tako događa da je nastava počela, a da su konkursi za upražnjena mjesta u školama kasno raspisani i da neki razredi još nisu dobili učenike ili nastavnike. Po ministrovim riječima, ovakve stvari samo pokazuju koliko imamo uništen obrazovni sustav te da se neke stvari moraju mijenjati jer ovakav način nije dobar ni za koga, a posebno za učenike i studente koji u svemu najviše ispaštaju. Na pitanje kako kazniti nerad i neorganizaciju, ministar je kazao: “Drago mi je da građani uočavaju da imamo nakaradan obrazovni sustav. Nije sporno to da kanton bude nadležan za obrazovanje, ali moraju postajati pravila koja će se jednako poštivati ​​kako na razini županija tako i na razini FBiH i cijele države BiH. “

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare