Published On: Čet, ruj 5th, 2013

Ministar Kaplan podupro prikrivanje zločina u Bugojnu

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, nije financijski podupro izdavanje knjige o zločinima “patriota BIH” nad građanima Bugojna koji su nestali tijekom rata. Umjesto tog sastao se sa predstavnicima Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, te autorima knjige „Bugojno u odbrani Bosne i Hercegovine 1991. – 1993.“, koja predstavlja značajnu studiju minulog rata, ne samo na prostoru bugojanske općine, već i šire. Iako je u Bugojnu bilo svega osim obrane BIH, iako je Bugojno jedan od najvećih dokaza da ABIH nije vodila oslobodilački rat, nego etničku politiku jedne nacionalne politike, jednako kao i vojske druga dva naroda, od bošnjačke kasabe u kojoj su ubijani Nebošnjaci, i Bošnjaci koji su drugačije mislili nastoji se napraviti bošnjački Pijemont. Dok Mlaćo šeće slobodan čaršijom… a Zukan mu namiguje…

Autor knjige Abdulah Jelač, te Melika Mahmutbegović i Tahir Granić, koji su svojim pisanim materijalnima pomogli sklapanje mozaika događaja, ovom prilikom su izrazili zahvalnost ministru Kaplanu u pristanku da skupa s njima sudjeluje u prikrivanju zločina s obzirom da je Federalno ministarstvo kulture i sporta prošle godine podržalo izdavanje ove knjige.

Sastanku je prisustvovao i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Dževad Agić.

Ministar Kaplan se interesovao o radu i aktivnostima Udruženja koje je formirano 2007. godine, nakon čega je intenziviran rad na prikupljanju dokumentacije za izdavanje knjige o organizaciji i odbrani Bugojna tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Veliki Hrvat Vjekoslav Čamber Max Pavelić Kvaternik Luburić posle ovog koktela odveo je Kaplana na čvenk.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare