Published On: Čet, ruj 5th, 2013

Ćazim Salihović: Romi se masovno iseljavaju iz BiH, u Brčkom od preko 2.500 ostalo 800!

Imamo informacije o masovnom iseljavanju Roma ne samo iz Brčkog nego iz cijele Bosne i Hercegovine. Ljudi jednostavno dolaze gdje imaju bolje uvjete za život. Najviše ih ide u Berlin gdje postoje prihvatilišta – kazao nam je Salihović.

Predsjednik Udruženja „Romi na djelu“ u Brčkom, Ćazim Salihović je u izjavi za otisak.ba kazao da Romi masovno napuštaju Brčko distrikt i sele u europske zemlje.

Dodajući da, konkretno u Berlinu, Romi kada dođu budu smješteni u prihvatilišta, te da dobivaju po 360 eura pomoći po članu obitelji dok se ne snađu, odnosno dok ne dobiju posao.

On je naglasio da je iz Brčkog, prema procjenama Udruženja do sada odselilo oko 70 posto.

-To brojem iznosi oko 1.300 Roma koji su odselili iz Brčkog. Osim Brčkog Romi masovno iseljavaju iz Tuzle, Zenice, Živinica, Banovića, Kalesije. Svaki dan odlazi po jedan do dva autobusa iz BiH. Oni u inozemstvo odlaze sasvim legalno. Ovdje samo pribave potvrdu s Biroa da nisu zaposleni i tamo se brinu o njima- objašnjava Salihović.

Na pitanje što se krije iza ovoga masovnog iseljavanja, Salihović kaže da se priča svašta, ali da je najvjerojatnije ovo smišljeno urađeno pred predstojeći popis stanovništva.

-U Brčkom je bilo preko 2.500 Roma, a sada je ostalo između 700 i 800. Veliki broj Roma iz bh. distrikta odselio je u inozemstvo. Sramotno je da se Romi masovno iseljavaju, a da nadležni ništa ne poduzimaju da to spriječe- zaključio je Salihović u izjavi Otisku.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare