Published On: Pon, tra 4th, 2022

NEUSPJELI kandidat za predsjednika Srbije: “Od svih Srba najgori su Hrvati, Hrvatska je avnojevska tvorevina”

Jedan od onih koji će u Vučiću pokušati uzeti titulu predsjednika, barem formalno, jest i Miša Vacić, prvi čovjek Srpske desnice. Naime, mnogi analitičari ga opisuju kao “karikaturalnog desničara”,  Vučićevog igrača, čija je uloga samo preoteti koji glas od “iskrene” oporbe, piše dnevno.hr.

O karikaturalnosti govori i to da je Vacić sredinom ožujka pred Republičku izbornu komisiju stigao u blindiranom džipu s ruskim tablicama, u pratnji više desetaka vozila sa srpskim i ruskim zastavama i uz bakljadu. Podnio je kandidaturu za predsjednika tvrdeći da jedini daje “punu podršku Rusiji” za njezinu “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

O toj karikaturalnosti svojedobno je govorila i Milica Đurđević Stamenkovski, iz rivalne desničarske frakcije Zavetnici (i za nju govore da je Vučićeva igračica) koja o njemu kaže: “On kao da je izašao iz Bulajićevih filmova o četnicima i iz članaka koje su strani mediji pisali o srpskom narodu pokušavajući nas etiketirati kao one koji ne poznaju prilike, povijest i koji neprimjerenim riječima pokušavaju na sebe privući pažnju”.

S Vučićem se Vacić zna barem desetljeće i pol, još od skupa podrške Ratku Mladiću. Zajedno su lijepili plakate s imenom ratnog zločinca na zgradu televizije B92 na Bulevaru Zorana Đinđića. Vučić tada još nije bio na vlasti, bio je tek visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke (SRS). “Vučića sam upoznao kad je lijepio plakate Bulevar Ratka Mladića, čime je zaštitio uhapšene momke koji su to radili prije njega”, ispričao je svojedobno Vacić.

Vacić je “slavu” stekao kao aktivist u ultradesničarskom pokretu SNP 1389, gdje je najprije obavljao poslove glasnogovornika, da bi potom, po različitim tumačenjima, postao lider ovog pokreta ili bar jedne od njegovih frakcija koje su sve u imenu sadržavale godinu Kosovskog boja. Ipak, njegova prva politička avantura nije dugo trajala – poslije loših rezultata na beogradskim izborima 2014. godine podnio je ostavku na čelo pokreta i, kako je rekao, napustio politički život.

Na svjetla pozornice vratio se 2017. godine kao putnik u ikonama oslikanom vlaku koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu u “režiji” državnog Ureda za Kosovo i Metohiju, kada je dijelio vizitke na kojima je pisalo da je zaposlen ondje.

U tom svojstvu gostovao je i na televiziji N1, u intervjuu koji je pribavio slavu i njemu i voditeljici Minji Miletić – zbog leksičkih grešaka i neobične zbunjenosti gosta, kao i negativnog odgovora voditeljice na Vacićevu molbu da dobije čašu vode dok intervju traje. Ubrzo nakon intervjua dobio je otkaz.

“Bio sam savjetnik u Vladi četiri mjeseca i shvatio sam da kao savjetnik možeš napraviti više za četiri mjeseca nego na prosvjedima na ulici za deset godina”, izjavio je za BBC.

O kakvom je političaru riječ, dovoljno je spomenuti anegdotu prilikom osnivanja šabačkog ogranka Srpske desnice. Tada je poručio  gradonačelniku tog grada Nebojši Zelenoviću da će ga protjerati s funkcije u zatvor i organizirati kavez u tom gradu gdje će ga građani moći pljuvati, pa je cijelu slučaj završio na Javnom tužiteljstvu.

Kad tako govori o Srbima, onda možete misliti kakvo mišljenje ima o Hrvatima.

“Od svih Srba, najgori su Hrvati. Nemoguće je da se s Hrvatima vodi bilo kakva civilizirana rasprava, nema dijaloga. Oni Srbe mrze podjednako i prije i nakon “Oluje”. Nakon etničkog čišćenja koji su oni izveli pogromom Srba ‘95. ni za jotu se nije smanjio opseg mržnje prema nama, isto nas mrze bez obzira na to što su nas protjerali”, mrtav hladan je izjavio jesenas gostujući u jutarnjem programu televizije Happy.

Inače, za Hrvatsku smatra da je potpuno neprirodna.

“Srbi su ‘91. činili jednu četvrtinu stanovništva i zauzimali prostor na kojem su apsolutna većina od jedne trećine prostora Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je kao jedna avnojevska tvorevina potpuno neprirodna, gdje granice nisu vučene na etničkom principu već onako kako su komunističke glavešine na AVNOJ-u i imale za naum da dobar srpskog nacionalnog bića pridodaju tu, jer dok je sve to bila Austrougarska ispred Slavonije je išao srpski poslanik, ispred Dalmacije srpski, samo je iz prostora koji zauzima Zagorje bio etnički Hrvat”, ispalio je.

guest
13 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments