NEUM: Večer hrvatskog folklora

Na obali hotela Zenit u Neumu održana deseta, tradicionalna večer hrvatskog folklora, prenosi Dnevnik.ba.

Pod motom „oj kamenu rodni moj“ nastupilo je desetak kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i inozemstva.

Kao što to dobar običaj nalaže, posjetitelje je prije svega zagrijao veseli lindžo i bećarac u realizaciji domaćina smotre, HKUD Lindžo Neum čiji voditelj i zaljubljenik u tradicionalnu ostavštinu juga Hercegovine, Zlatko Glavinić, upravo ove godine slavi 40-u godišnjicu bavljenja folklorom.

Nakon Neumljana lindžom i pletenim kolom pozornicu su zaposjeli susjedi u neumskoj općini, HKUD Hutovo, a onda i ostala društva koja je publika redom popratila oduševljenjem i pljeskom.

Posebnu pozornost ove etno-večeri dobilo je gostujuće kulturno umjetničko društvo iz Makedonije, folklorni sastav „Blaževski“ iz Skopja u Makedoniji, koji je u ovoj državi, kako je naveo voditelj manifestacije, Branko Uvodić, pandan hrvatskom Ladu što dovoljno govori o kvaliteti i posvećenosti ovog sastava.

Nimalo manje oduševljenje, što nastupom, što bogatim narodnim nošnjama, izazazvala su hrvatska društva i ansambli iz Hrvatske, ali i zemalja u okruženju u kojima pjesmom i veseljem čuvaju svoju tradiciju. Tako su desete godine održavanja, Neumljanima i gostima, pravu etno poslasticu pripremili Folklorni anasmbl „Lisinski“ iz Vinkovaca, HKC „Bunjevačko kolo“ iz Suzbotice u Vojvodini, folklorni ansambl „Nikola Đurković“ iz Kotora u Crnoj gori, te ženska vokalna skupina „Ive“ iz Ivanić grada.

Naravno, predstavila su se ili Neumu vratila i bosanskohercegovačka društva i sastavi, čuvari imena Hrvata u BiH, od mostarskih mažoretkinja, plesnog kluba „Paganini“iz Livna pa sve do već starih prijatelja Smotre folklora u Neumu, KUD-a „Brotnjo“ iz Čitluka.

Prva velika obljetnica ove manifestacije, koja se održava u sklopu neumskog kulturnog ljeta, još je jednom pokazala kako bogatu etno baštinu u našem društvu na sreću, ne treba oživljavati, jer je ona još itekako živa i vesela, što su sinoć u Neumu potvrdili toliki mladi ljudi predani čuvanju tradicije svog naroda.