NEUM PROTIV DRŽAVE: Hadžić ne vidi kako lokalna vlast može rušiti državni dogovor

bigger (3)Ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić danas je kazao da će u utorak delegacija njegovog ministarstva posjetiti Neum da bi razgovarala s tamošnjim lokalnim dužnosnicima o inicijativi za izgradnju zaštićenog cestovnog koridora na dijelu te općine, a o kojem je on nedavno razgovarao s hrvatskim kolegom Sinišom Hajdašom Dončićem.

– Želimo im prvo pokazati kako izgleda to rješenje, drugo objasniti im da rješenje koje spominju, a to je da se ugrožava vodozahvatno područje, uopće nije tretiralo mjesto na kojem će se graditi prometnica i treće da im kažemo da je to šansa za Neum. Plan koji vodi FBiH zajedno s državnim ministarstvom, a to je povezivanje počiteljskog čvora preko Stoca i Hutova s Neumom ustvari bi bio naš pokušaj da preko teritorija BiH spojimo Neum sa sjevernim dijelom BiH. To danas nije slučaj i Neum bi praktično postao prvi grad u BiH koji bi imao dva regionalna puta koja bi išla u Neum ili kroz Neum. Tu je puno pozitivnih efekata za Neum, Neumljane i cijelu BiH, rekao je ministar Hadžić.

 

Istaknuo je da je BiH razgovarala s Hrvatskom o mogućim rješenjima, dodavši da Hrvatska ima međunarodno pravo povezati kopnenim putem vlastite dijelove koji su spletom okolnosti, povijesnih i drugih, presječeni na dijelu Neuma.

– I mi također moramo tražiti rješenje za spajanje kopnenog dijela južne Hrvatske s Dalmacijom i to ne vidim da je nelogično. Na kraju krajeva mislim da je to opravdano jer Hrvatska je susjed BiH s kojim imamo gotovo tisuću kilometara granice i od kojega će ovisiti jako puno stvari ubuduće, dodao je Hadžić.

Komentirajući protivljne načelnika Neuma toj inicijativi, ministar Hadžić je danas u Sarajevu rekao novinarima da će se tražiti rješenje iako lokalna zajednica kaže da ne odobrava gradnju.

– Ako se ugrožava prostor tražit će se najbolje rješenje i ono podrazumijeva brojne standarde koje danas moramo ispuniti. Nije nitko lud da pravi cestu ukoliko je to vodozahvatna zona, ali ako ne predstavlja bilo kakvu vrstu problema ne vidim da bi to neki lokalni dužnosnik mogao zaustaviti bilo kakve međudržavne ugovore i razgovore, prokomentirao je Hadžić.