Published On: Sub, ožu 12th, 2022

NEŠTO KAO NGO RAT: SFF uključuje Ukrajinu u svoje regionalne programe

Kao međunarodni filmski festival sa fokusom na regiju jugoistočne Europe, Sarajevo Film Festival pridružuje Ukrajinu u svoje službene programe: Natjecateljske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, program u fokusu, programe CineLink Dana filmske industrije koji su namijenjeni filmskim profesionalcima te u program Talents Sarajevo koji je namijenjen novoj generaciji filmskih nada regije.

Festival pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu svoje projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u suradnji s vodećim bh. i međunarodnim ekspertima iz svijeta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink Danima filmske industrije Sarajevo Film Festivala.

Ukrajinsko izaslanstavo bit će pozvano na CineLink Dane filmske industrije s ciljem upoznavanja mogućnosti koprodukcija i suradnje s filmskim profesionalcima iz jugoistočne Europe.

U nastojanju da simbolično označi početak ove suradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film ”Refleksije” ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa ”Mostovi Sarajeva” iz 2014. koji je povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih europskih redatelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva.

 

Video: Reflections by Sergei Loznitsa

Ovim činom, Sarajevo Film Festival se solidariše sa ukrajinskim narodom i filmskim stvarateljima te osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene, priopćeno je iz SFF-a.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

A gdje su 10.000 mudžadina iz islamskog svijeta 😎 ?! Gdje su tekbiri 😎 ?! Gdje su Juka, Caco, Ćelo i onaj gazija iz muslimanskog SDP-a što je palio Srbe i Hrvate po Sarajevu 🙁 ?!

Tako ti je to kad se nekompetentne NVO i Deutsche Welle bave propagandom 🙁 🙁 …

TREF
TREF
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

SELJAČE HERCEGOVAČKI NAGLABAJ SE SARAJLIJAMA

Last edited 2 mjeseci prije by TREF
Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
2 mjeseci prije

Osuunećeno govance 😉 – daj malo pripazi na vokabular – nije to ovo muslimanski portal pa da može svakako 😉

eagle
eagle
2 mjeseci prije

škuta,rodjo i bijele čarape a iđi vrvi nonomo

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
2 mjeseci prije

čarapice su nam bijele ali čiste 😎 – možeš prozore sa njima obrisati 😎 !