Imajući u vidu da se u subotu, 5. listopada, slavi dan učitelja, iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH su donijeli odluku o proglašavanju petka, 4. listopada 2019. godine, radnim, nenastavnim danom. Ova odluka će obradovati učenike, ali i njihove učitelje. Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda […]

" />
Published On: Uto, lis 1st, 2019
#3rd | By Desk

Nema nastave u školama u ŽZH u petak

Imajući u vidu da se u subotu, 5. listopada, slavi dan učitelja, iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH su donijeli odluku o proglašavanju petka, 4. listopada 2019. godine, radnim, nenastavnim danom. Ova odluka će obradovati učenike, ali i njihove učitelje.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada.

Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni, prenosi Iks-portal.info.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta pa tako i u našoj županiji.

Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu.

Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i djelatnicima Škole čestitamo 5. listopada – Svjetski dan učitelja!