UČITELJICA Osnovne škole Čengić Vila I Dijana Pelidija svojim je kontroverznim postovima na društvenim mrežama izazvala gnjev dijela građana Sarajeva, zbog čega su nadležni reagirali poručivši kako će poduzeti mjere ako im zakon bude dozvoljavao. Pelidija se ispričala poručivši da su njene objave izvučene iz konteksta, piše Klix. Učiteljica Dijana Pelidija predaje nastavu učenicima od prvog […]

" />
Published On: Uto, lis 1st, 2019

OSUĐUJU I PRAVO NA IRONIJU Učiteljica iz Sarajeva slikala se s četničkom kapom, ispao je ogroman skandal

UČITELJICA Osnovne škole Čengić Vila I Dijana Pelidija svojim je kontroverznim postovima na društvenim mrežama izazvala gnjev dijela građana Sarajeva, zbog čega su nadležni reagirali poručivši kako će poduzeti mjere ako im zakon bude dozvoljavao. Pelidija se ispričala poručivši da su njene objave izvučene iz konteksta, piše Klix.

Učiteljica Dijana Pelidija predaje nastavu učenicima od prvog do četvrtog razreda u sklopu produljenog boravka u osnovnoj školi Čengić Vila I u Novom Sarajevu. Ona je na Facebooku objavljivala postove i fotografije kojima veliča četnički pokret. Tako je objavila i selfie s četničkom kapom na glavi. Iza nje se na toj fotki vidi štand na kojem se prodaju odjeća i predmeti s četničkim motivima.

Građani BIH se dijele na dvije rase. Višu i Nižu. Niža rasa su kršćani. Oni nemaju pravo na kontekst, satiru, cinizam….

Posted by Poskok Online on Monday, September 30, 2019

Pelidija tvrdi da se šalila i da su njene šale izvučene iz konteksta, napominjući da ne podržava nikakve nacionalističke ideologije.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić odgovorila je građanima koji su prijavili sporne objave učiteljice, poručivši kako prosvjetni radnici moraju poštovati različitosti djece i roditelja.

“Svakako ću ovo istražiti. Poduzet ću mjere ukoliko mi zakonske mogućnosti budu dozvoljavale”, odgovorila je ministrica Bogunić.

Dijana Pelidija se nakon svega odlučila građanima ispričati, poručivši kako su svi postovi izvučeni iz konteksta.

“Dragi moji

U svjetlu ogromne hajke i javnog linča koji trenutno doživljavam od strane raznih portala i fejsbuk stranica, želim se javno obratiti i obrazložiti sve ono što se piše protiv mene.

Svi screenshotovi koji sada kruže okolo su podmuklo i podlo izvučeni iz konteksta. Nikada u životu nisam pomislila ništa loše, ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, Bošnjaku ili bilo kome s kim sam ulazila u razgovore. I sama potječem iz bošnjačke porodice.

Moj stil komentiranja je uvijek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale namjeru da uvrijede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namjere nisu.

Ovim putem želim kazati kako ne podržavam nikakve nacionalističke ili fašističke ideologije, te da oni koji me osobno poznaju mogu to potvrditi.

Želim se ispričati svima koji su se osjetili uvrijeđeno, ali opet naglašavam da moja namjera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično.

Sve ono što ste vidjeli se potpuno nalazi izvan konteksta, i ja se u potpunosti ograđujem od svih optužbi da sam ‘četnik’, ‘srpski nacionalista’, ‘mrzitelj muslimana’, jer ja to nisam nikada bila niti ću biti.

Još jednom se izvinjavam svima koji su se uvrijedili”, napisala je Pelidija na Facebooku.

Poslala veliko priopćenje u kojem je ispričala svoju verziju priče

No nakon objave na Facebooku u kojoj se ispričala, Pelidija je imala potrebu napisati i veliko priopćenje medijima u kojem objašnjava kako je nastala sporna slika. Tako ona tvrdi da je slika nastala kad je za vikend bila u Beogradu. Sliku je poslala u interni chat u kojem je nekoliko ljudi, a uz sliku je, kaže, išao njen komentar kako se takve stvari prodaju u centru grada.

“Dragi ljudi, nisam planirala biti javna ličnost, a sada, po svemu sudeći, moram se obratiti ljudima. U ovom obraćanju imam namjeru donekle javnosti objasniti tko sam ja (a nisam nitko) te koje sam zapravo od dijelova danas objavljenog ‘kolaža’ javno postavila, a koje ne. Ali, prvenstveno mi je namjera još jedanput se izviniti svim prijateljima i poznanicima, ali i široj javnosti, koje je današnji događaj poremetio.

Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u zatvorenu chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a ‘oni će prije nas u EU’. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i nikada nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu. Ostale objave koje se mogu pročitati na ‘kolažu’ su bile javne.

Ona koja je po mojoj procjeni najspornija se tiče nažalost pretučene majke i kćerke u Kiseljaku. Taj javni komentar od prije preko dvije godine na nekom javnom portalu se nadovezuje na komentare drugih sudionika u tadašnjoj raspravi. Postavilo se tada pitanje da li se uopće djeca trebaju pokrivati ili ne. Ja sam iznijela svoj stav protiv jer djeca nisu seksualni objekti i da ih ne treba skidati niti pokrivati već adekvatno zaštititi. Već tada je moj komentar bio pogrešno shvaćen te sam ga obrisala točno 50 minuta nakon objavljivanja. Konačno, komentar koji se tiče netočne činjenice da su ‘sve Bošnje nastale od Srba’ nije moj stav, već je stav koji zastupaju srpski nacionalisti, a takvog jednog nacionalista, koji je vrijeđao sve Bošnjake, sam na ironičan način htjela isprovocirati u tom komentaru. Dakle, to nije moj stav nego ironija. U prilog tome vam šaljem svoje komentare sa drugih diskusija.

“Bila sam dijete opkoljenog Sarajeva”

Potičem iz bošnjačke porodice. Otac mi je ranjavan dva puta u toku agresije na BiH. Bila sam dijete opkoljenog Sarajeva i provela sam rat u Aerodromskom naselju, na Dobrinji, u Hrasnom i na Marijin-Dvoru. Majka mi je pokrivena i dva puta je obavila Ummru. Ne bi trebalo zanimati nikoga kakva je moja porodica, ali pošto svi danas ‘znaju’ kakva sam ja, evo prilike da me upoznaju barem malo. Supruga sam i majka. Moje dijete maksuz svoje nane posjećuje svaki Bajram u posebno pripremljenoj haljinici i čeka svoje poklone i bajrambanku. Radim kao pedagog u produženom boravku. Volim previše otvoreno (sada to znam) da pričam o temama na koje naš narod reagira osjetljivo. Više sigurno neću.

Ali svoje stavove o bilo čemu nikada nisam dijelila ni s djecom ni s njihovim roditeljima, a kamoli nametala. Čak ni o tome, koje su knjige i olovke najbolje za njihovu djecu. Mnogi komentiraju danas da sam se ‘prepala za posao’, da sam ‘Srpkinja’, ‘četnikuša’ i slično. Nisam Srpkinja niti četnikuša, a za posao bi se svako prepao, zar ne?! Spremna sam preuzeti svu odgovornost koja je zakonom propisana, ako se ustanovi da sam prekršila zakon, a smatram da nisam. Ovim putem se zahvaljujem i Krim-policiji na profesionalnosti i pruženoj podršci.

Niko nikome ne smije braniti bilo što, pa ni ja nikome ne branim, čak i kada se ne slažem. Također, svako ima pravo razmišljati na način na koji hoće. Država je dužna da zaštiti svakog građanina i građanku. Ograđujem se od svake vrste mržnje i nasilja prema bilo kome. Ja volim ljude, a posebno djecu, bila Japanci, Bošnjaci ili bilo tko. Činjenica je i to da je ovo što je danas objavljeno i smišljeno od strane loših ljudi iskrivljeno i netočno”, zaključuje Pelidija u priopćenju za javnost koje prenosi Klix.

Poslala je i nekoliko screenshotova svojih objava na Facebooku kojima želi dokazati da ona razmišlja potpuno drugačije od onoga što sugerira slika s četničkom kapom.