Subota, 15 lipnja, 2024

Nema države…

Must Read

Šumski požari koji svake godine pričinjavaju milijunske štete u BiH odavno su prestali biti vijest. Ne zato što to ne zabrinjava stanovnike ove države, već naprosto zato što su postali toliko učestali da smo prestali obraćati pažnju na njih sve dok nam ne dogori do nokta.

Ipak, ono što bi svakog čovjeka u ovoj zemlji trebalo zabrinuti više od svakodnevnih požara jeste nemoć države u borbi protiv te elementarne nepogode. Umjesto da nabave svu neophodnu opremu i odlučno se suprostave vatrenim stihijama koje uništavaju nacionalno bogatstvo ove države, vlast uzmiče pred problemom, nemoćno sliježe ramenima i izgovara po tko zna koji put istu rečenicu: “Nemamo dovoljno novca.” I onda, nakon obaveznog monologa o nedostatku sredstava, kao po nekom nepisanom pravilu počnu uvjeravati građane kako nema mjesta panici jer je, eto, “sve pod kontrolom”.

Pa sad, zavisi kako se gleda. Požari su pod kontrolom cijele zime, jer tada visoke temperature zamijenu kiše i snjegovi, koji prouzrokuju poplave. I kao i kod požara, opet zbog manjka novca “zaškripi” kod opreme, a deblji kraj ponovo izvuku građani. Uništeni usjevi, poljoprivredna dobra, putevi, pokoja kuća i stoka, ali ništa strašno, jer država i ovdje drži “sve pod kontrolom”. Ma nek je samo živa glava, za ostalo ćemo lako.

A kad dođu suše i unište ono malo preostalih usjeva koje poplave nisu dokusurile, pa još presuše i izvori vode a stoka krene da skapava, opet nema pomoći države, jer, gle čuda, “para nema”. I kada zbog posljedica poplava, požara i suša dođe do poskupljenja hrane, država i tu nemoćno sleže ramenima, jer se to dogodilo baš u vreme ekonomske krize, pa i pored dobre volje nikako ne mogu pomoći. Da sumiramo.

Država BiH je nemoćna protiv požara, poplava, suše, gladi, nezaposlenosti i još pokoje sitnice, ali zato njenim političarima visokih plaća, skupocjenih službenih vozila i putovanja po egzotičnim zemljama ne manjka.

S pravom se možemo pitati, za što nam služi ta ista država? Imamo vlast koja ne može nikome pomoći, poljoprivrednike koji ne mogu ni sebe prehraniti, radnike bez plaća, stočare bez stoke. Imamo helikoptere koje ne možemo koristiti, vatrogasce koji nemaju čime gasiti požare, direkcije za robne rezerve u kojima nema nikakvih
rezervi, civilne zaštite koje mogu zaštititi jedino vlastiti proračun…

Ipak, narod je pod kontrolom!

http://bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -