Subota, 13 srpnja, 2024

Nelegalni Helez od ZG-a traži popis dobitnika ratnih odličja Hrvatske iz BiH

Must Read

helezPredsjednik Federacije BIH Zukan Helez zvani Mlaćo, nakon što je zgazio  Budimira i zasjeo na njegov tron  nastavlja se iživljavati nad HVO-om osvećujući se tako hrvatskim vojnicima za frustracije tijekom rata…

On će, kako saznaje Večernji list,  od Zavoda za mirovinsko osiguranje Hrvatske tražiti popis dobitnika najviših odličja pomoću kojih su bivši pripadnici HVO-a ostvarili prava na povlaštenu mirovinu. 

Federalna paravlada već je dala svoju suglasnost da mjerodavni ministar za pitanja branitelja i invalida rataZukan Helez, kako piše u službenoj odluci, ostvari kontakte i održi sastanke s predstavnicima Ministarstava branitelja i obrane RH i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje vezano uz provjeru statusa dobitnika najvećih ratnih odličja i mirovina.

Radi se, kako je Večernji list već pisao, o popisu od 1002 takve potvrde koji se još prije dvije godine na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata počeo provjeravati u Ministarstvu obrane RH, a danas se popeo na više od 2500 osoba za koje se sumnja da su odluku o povoljnom umirovljenju dobile na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja kao što su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinjskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom. 

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju, Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH utvrdio je da je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prvi popis za provjeru izdanih odličja Ministarstvu obrane RH uputio još 20. i 26. prosinca 2008. U međuvremenu je promijenjena vlast u Hrvatskoj i od nove Vlade tražit će se pomoć da se dođe do spomenutih informacija oko čega se već nekoliko mjeseci podiže političko-medijska bura u Sarajevu.

Osim revizije, ovi podaci ministru Zukanu Helezu poslužit će, kako je potvrdila nekolicina sugovornika, za obračun sa svojim političkim neistomišljenicima, koji traže da se obustavi revizija braniteljske populacije jer je smatraju jednostranom i nezakonitom.

Ne postoji informacija u mjerodavnim institucijama Hrvatske jesu li ikakve informacije o odličjima i umirovljenicima HVO-a odaslane prema Ministarstvu branitelja i invalida rata Federacije BiH. Eventualni popisi uspoređivat će se s onima iz BiH i na taj način se želi izbaciti s popisa oni koji imaju mirovine u RH i FBiH. Spomenimo da su se tzv. predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i ministar Zukan Helez oštro konfrontirali zbog revizije branitelja, zbog čega će cijela stvar završiti na sudu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -