Published On: Pon, lip 14th, 2021

NEKI ČIKO JE PRATIO ZASJEDANJE HNS-a: “Ovako skrojena rezolucija nema šanse da prođe, non-paperima je pokrenuta priča o trećem entitetu”

Hrvatski narodni sabor (HNS) na svom zasijedanju, inače 9. po redu, usvojio je Rezuluciju o zastupljenosti hrvatskog naroda u tijelima vlasti, institucijama i organizacijama na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta i kantona kao i lokalnom niovu, te pitanje definiranja odnosa i strateških ciljeva na političkoj sceni u BiH.

O samoj  sjednici HNS-a oglasio se i novinar Alija Behram:

Rezolucija je takva kakva jeste, vrlo oštra, jasna i decidna. U njoj se eksponira, uskostranački HDZ-ov interes i interes stranaka koje je Dragan Čović okupio pod kišobranom HNS-a. Čuli smo više puta ovo što je danas rečeno i saopšteno u rezoluciji, ovo je prilika da se sa ovim dokumentom uđe u parlamentarnu raspravu iz restorana, kafića, sa ulice gdje su se lideri uz podršku ili pomoć ili pokroviteljstvo nekih ambasadora sastajali ne bi li riješili i dogovorili Izborni zakon. To nije bilo mjesto gdje se ovakvim stvarima raspravlja. Izborni zakon je fundamentalna stvar i dokument. Dragan Čović i svi drugi koji su glasali za ovaj dokument ide u provjeru u parlamente i domove naroda, onako kako je skrojen mislim da nema šanse da prođe, poručio je Behram.

Čović kazao je da će do trećeg entita doći zbog političke nekorektnosti bošnjačkih predstavnika.

Pritisak je prije svega na bošnjačku stranu i SDA, zato što je Bakir sam sebe izložio prsima u razgovorima na ovu temu, umjesto da je napravio korak unazad i pozvao sve parlamentarne stranke da se o tome debatira. On je praktično primio udarce na prsa i imam utisak da nije baš svjestan u kakvu je situaciju upao, rekao je .

Behram dodaje i da je pročitao rezoluciju, i da u njoj nema ništa što piše u 14 prioriteta koja nam je nametnula EU.

U 14 prioriteta se traži BiH kao građanska država, po rezoluciji mi bi se trebali pocijepati u tri entiteta. Koliko ja vidim, jer je izborna jedinica kakvu Hrvati traže od Neuma do Igala pa ove enklave gdje žive Hrvati, oni bi glasali samo za svoje, Bošnjaci su negdje u preostalom dijelu BiH…

A otkuda ova priča…

Non-paperima je pokrenuta priča o trećem entitetu i stvar se razgolitila do kraja. Prije nekoliko dana imali smo predsjednika Sabora Republike Hrvatske Andropovića, koji je otvoreno rekao da smo mi pred Evropom i otvorili pitanje trećeg entiteta. Pisma svim državama piše ministar spoljnih poslova Hrvatske Radman. Danas je na sjednici postavljeno pitanje zašto mi ne bi imali treći entitet kao treći dio stolca, kaže Behram.

Iz svega neće kao pobjednici izaći ni HDZ BiH ni SDA.

Izaći će kao pobjednici građani BiH. Treći entitet je uvod u novu teritorijalnu podjelu BiH, što je ozbiljna opasnost koja visi nad našim glavama, mislim da građani to neće dozvoliti, sve je ostalo sunovrat koji nas čeka. Imajući na umu iskustvo kakvo smo 90-ih imali kada se tu gradila Herceg-Bosna koja nas je o jadu zabavila. Vrlo je zanimljivo ’92. na ljeto Tuđman je naložio gašenje Herceg-Bosne. Herceg-Bosna koja je ustoličena tada voljom Hrvata ugašena je voljom Hrvata. Danas u debelom miru nama se ponovno zagovara nova Hercegovina, Herceg-Bosna u novom pakovanju. Zalažem se da se iz ove rezolucije šta je to što iritira kada je u pitanju hrvatski korpus, i da se onda u skupštini gradi strategija da se te stvari isprave. Ovako ja vidim da Hrvati stoluju i vladaju u pet kantona i Bošnjaci u pet kantona. Deset Hrvata blokira u Sarajevu sve procese u državnim organima vlasti, pet njih blokira izbor Vlade FBiH. Ne vidim i ne raspoznajem po čemu su to Hrvati u BiH ugroženi, smatra Behram.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x