Published On: Pon, lip 14th, 2021

HERCEGOVINA ZEMLJA ČUDA: Nepoznata pojava koja se ukazula na posljednjem zasjedanju HNS-a…

Ne znamo jeste li gledali posljednje zasjedanje HNS-a i donošenje još jedne rezultne rezolucije Hrvata u kojoj jasno rezolutnoriraju da se više zajebavati dati neće. Te su postavili uvjete  Bošnjacima, kako se moraju ponašati ako se i dalje žele družiti s Hrvatima.

No ovaj put mi se ne bi bavili time nego nekim drugim “čimbenicima” ovog događaja.

Na jedan poseban način.

Daklem, ne znamo jeste li primjetili al tam na HNS-u ukazao se parlamentarizam.

Štoviše po prvi puta smo vidjeli hrvatskog političara kako žustro, s napetim žilama na vratu, drsko, otvoreno proziva vladajuće ljude u HDZBIH i ne da se smesti.

Bilo ih je preko nekoliko.

Potom smo vidjeli članove HDZBIH kako oštro, s napetim žilama u vratu i oštrim pogledom na iste kritike odgovaraju, kontraubodima.

Ukratko  vidjeli smo hrvatski parlamentarizam u BIH.

Nešto što na hrvatskom parlamentarcu kad pređe Ivan Sedlo ne vidimo.

Idemo sad to malo proanalizirati.

Pitanje koje se nameće je jednostavno: Boluju li Hrvati od Istanbulskog sindroma?

Zašto kad dođu u Sarajevu postaju kukavni i tihi poput Vjeke Čambera?

Što im se dogodi pa da tako odvažne govore ne smiju postaviti usred parlamenta entiteta Federacije BIH. Jer ona je još uvijek, barem na papiru i hrvatski entitet. Isto pitanje vrijedi za državni parlament kao i za gostovanja, doduše rijetka na TV kućama u Sarajevu.

Stvarno kad ste zadnji put vidjeli nekog hr političara na TV kućama Sarajevske Arabije a da to nije bio Željko Komšić ili analitičara da to nije bio analitičar Željka Komšića?

Pate li Hrvati od postosmanskog kompleksa ili im se naprosto na toj sećiji ne da raspravljati?

Sami pronađite odgovor. Evo mi ga ne znamo.

Drugo što se nameće kao zaključak jeste da ako je HNS simulacija parlamenta neke futurističke većinski hrvatske federalne jedinice , lako se dođe do sljedećih zaključaka:

Politički život u većinski hrvatskoj federalnoj jedinici , kad bi se ona formirala bio bi izuzetno bogat i pun sukoba. HDZBIH bio bi pod stalnim napadima.

Logično je da bi uz stalne prozivke kakve smo , makar u povojima vidjeli na zadnjem HNS-u iz dana u dan slabio a oporba bi rasla.

Koalicijska vlada Trećeg, ne bi mogla biti formirana bez srpskih i bošnjačkih stranaka.

Zaključak: U Trećem entitetu bošnjačke i srpske stranke određivale bi većinsku vlast bez HDZBIH i položaj Srba i Bošnjaka bi ojačao. Što će reći da je Treći entiet s te strane u interesu Srba i Bošnjaka na većinskim hvatskim područjima. Ovako Bošnjaci naročito, žive pod lupom na većinskim hrvatskim područjima Federacije, jer su Hrvati pod stalnom bošnjačkom majorizacijom.

Što bi bi bilo u bošnjačkom entitetu?

SDA bi bila pod stalnim udarom drugih bošnjačkih stranaka, izvjesno je da bi hrvatske i srpske stranke na tom području sudjelovale u koaliciji protiv SDA. Došlo bi do demokratizacije i tog prostora. Položaj Hrvata i Srba bi se popravio.

I hrvatski i bošnjački entitet bili bi više građanskiji nego danas. Vlade bi postale koalicijske i multietničke.

Zaključak teksta. SDA na vlasti drži stalni sukob s HDZBIH. SDA je protiv Trećeg entiteta jer bi time izgubili sredstvo za plašenje Bošnjaka i kao stranka bi se raspali. HDZBIH također bi trebao biti protiv Trećeg entiteta. Jer bi im u njemu daleko teže bilo održavati vlast. Stoga je HDZBIH i formalno istaknuo da se ne zalaže za Treći entitet.

Dakle i SDA i HDZBIH su jasno protiv trećeg entiteta i podjele federacije na dva građanska entiteta jer im ta podjela kroji put u siguran nestanak.

Sve ostale stranke u FBIH, pogotovo građanske, kao i oporbene, trebale bi biti za podjelu FBIH na dva entiteta ili pak njeno potpuno gašenje.

Stranke u Bošnjaka koje su protiv Trećeg entiteta u biti se zalažu za ostanak Sebije Izetbegović na vlasti. To su satelitske SDA stranke. A ne građanske.

Treći entitet je posljednja šansa za završetak etnonacionalističkih narativa u FBIH te pridruženje Federacije ostatku BIH koji već živi građansku demokraciju. Republici Srpskoj.

Podjelom FBIH na dva entiteta, institucionalna konstitutivnost mogla bi se u ustavu preformulirati kao konstitutivnost federalnih jedinica, a nacije bi bile izbrisane iz ustava. BIH bi bila kao i UK. Država koju tvore njene konstituvine jedinice.

  • Antifašistički entitet (RS) područje BIH koje se u WW2 i u WW1 ustalo protiv okupatora.
  • Entitet Hrvoja Vukčića Hrvatinića – područje koje se prvo na Balkanu ustalo u ratu protiv Osmanlija
  • Prostor džihada – entitet koji se nikad nije protiv nikog ustao. I koji je svakog okupatora prihvatio.
    *Pošto je u njem glavni strateg Reuf Bajrović, deklarirani mjerač vrijednosti krvi BH djece, mogli bismo ga zvati i kao crnogorski entitet. Ili lijeni entitet. Kak god.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x