Published On: Pet, velj 1st, 2013

Nedopustivo je da se Dom naroda i Zastupnički dom 'ponavljaju'

Stručna grupa, zadužena za izradu preporuka za promjenu Ustava Federacije BiH, sastala se danas u Sarajevu s predstavnicima Parlamenta FBiH radi iznalaženja najoptimalnijih rješenja na planu ustavnopravnog preustroja FBiH.
Obraćajući se u uvodnom dijelu skupa, predsjedavajući zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić ukazao je na značaj koraka koji vode k funkcionalnijim ustavnim rješenjima, a kontekstu razvoja parlamentarne demokracije i imperativa da se sve što je važno za građane i narode razmatra u institucijama sustava.
Naglasio je potrebu iznalaženja rješenja koji će taj sustav učiniti učinkovitijim i racionalnijim, s precizno utvđenom hijerarhijom odgovornosti u FBiH, naglasivši kako se u taj proces mora uključiti najšira javnost, da on mora biti svojina svih građana, te da ne smije ostati zatvoren u sklopu političkih elita.
Uime Stučne grupe, na čijem se formiranju angažirao američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, a koja uživa potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH i USAID-a, sudionike skupa pozdravila je prof. dr. Mirjana Nadeždin-Deftedarević, istaknuvši da je zadatak ove grupe analizirati postojeća ustavnopravna rješenja, detektirati aktualne manjkavosti te načiniti preporuke za reformu ustavnog uređenja FBiH.
Po njezinim riječima, aktivnosti na iznalaženju realnih i primjenjivih rješenja trebale bi biti okončane do sredine svibnja kada bi preporuke Stručne skupine bile priopćene najširoj javnosti i predstavljene na međunarodnoj konferenciji.
Inicijativu za promjenu Ustava FBiH i pokretanje rada Stručne skupine, pozdravio je predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović, izražavajući optimizam u pogledu mogućnosti za finalizaciju tog procesa.
Izrazio je očekivanje da će taj proces rezultirati punom ravnopravnošću triju konstitutivnih naroda i “ostalih”, te ustrojem koji će osigurati pretpostavke za ekonomsku održivost, funkcionalnost i svestrani napredak FBiH.
Sudionici skupa, među kojima parlamentarni zastupnici i članovi ustavnih povjerenstava oba doma, problematizirali su brojna pitanja od značaja za poziciju samog Parlamenta i unapređenje funkcioniranja FBiH, uključujući i pitanje preklapanja nadležnosti federalne, županijske i općinske razine, odnosno modalitete zajedničke, koordinirane i isključive nadležnosti.
U tom pogledu ukazano je na neodrživost modela u kojem Dom naroda i Zastupnički dom Federalnog parlamenta imaju gotovo identične nadležnosti, odnosno da se “ponavljaju”, a čime se u značajnoj mjeri reducira demokratski kapacitet te institucije.
Konstatirano je da prilikom iznalaženja mogućih preporuka i rješenja treba imati u vidu pravnu stečevinu Europske unije i aspiracije naše zemlje k članstvu u EU, te obveze koje iz toga proistječu.
Naglašeno je kako bi bilo dobro da se u koncept reforme FBiH uvede i potprojekt lokalne samouprave, te razmotri mogućnost kreiranja regija uz uvažavanje ekonomskih, zemljopisnih, prometnih i etničkih kriterija.
Istovremeno, izražena je bojazan da bi tijekom kreiranja mogućih rješenja moglo doći do “sudara” dvaju koncepata i to onoga koji se temelji na ravnopravnosti naroda i koncepta čije je polazište ekonomičniji ustroj FBiH.
Usto, ocijenjeno je da bi poteškoće mogla stvarati i pojava i mentalitet, etablirani u postratnom razdoblju, a radi se o tome da svatko hoće biti gazda u svom ataru.
Zaključeno je da ovu vrstu konsultacija treba nastaviti, te da će Parlament FBiH, uključujući i spomenute ustavne komisije oba doma pružiti svu potrebnu pomoć stručnjacima.
Stručnu grupu za pripremu preporuka za promjenu Ustava FBiH, osim profesorice Mirjane Nadeždin-Deftedarević, čine Kasim Trnka, Krešimir Zubak, Mile Lasić i Vehid Šehić, te tajnik Zlatan Begić, a koordinatorica je iz USAID-a.
(Dnevnik.ba | Fena)