NEDODIRLJIVI: U BiH neće biti Sanadera

SARAJEVO – Presuda kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog primanja mita važan je događaj za cijelu regiju, no ona na Bosnu i Hercegovinu, teško opterećenu korupcijom, neće imati utjecaja sve dok se ne promijene sadašnji odnosi snaga u njoj, ocjena je bosanskohercegovačkog ogranka međunarodne organizacije Transparency International (TI), čija je temeljna zadaća borba protiv korupcije.

-Ova presuda može imati tek toliko utjecaja na BiH kao neka vrsta ‘motivacije’ političkim vođama u zemlji da sebi ne dopuste da se nađu u situaciji kao Sanader, kazala je Hini u utorak glasnogovornica TI BiH Ivana Korajlić.

Dodala je kako se valja prisjetiti što je sve BiH do sada propustila uraditi na planu borbe protiv korupcije i kako, primjerice, političke stranke pokušavaju odlučivati kako će se birati tužitelji te neizravno utjecati na rad pravosuđa, što je, ističe ona, dovoljan dokaz da se u BiH ne može u dogledno vrijeme očekivati nešto poput presude bivšem hrvatskom premijeru.

-Svi dosadašnji slični slučajevi, kada su došli do suda, završili su oslobađajućim presudama, a najveći broj je završio na razini istraga koje su prekidane nakon određenog vremena, kazala je Korajlić podsjećajući na činjenicu da u BiH do sada nitko od političara nije osuđen zbog korupcije.

Ocjena je TI kako je problem to što u BiH zapravo uopće nema ozbiljnog pristupa procesuiranju slučajeva korupcije, a nema ni pritiska međunarodne zajednice kakav je bio u slučaju Hrvatske s obzirom da BiH nije ni blizu integriranju u Europsku uniju.

-Ukoliko se u BiH na ovakav neefikasan način nastavi procesuirati korupciju, u dogledno vrijeme nećemo imati niti jedan slučaj koji će završiti zatvorskom kaznom, kazala je Korajlić upozoravajući kako brojni osumnjičeni moćnici ostanu nedodirljivi, unatoč pokretanim istragama i prikupljenim dokazima, što je opet rezultat političkih utjecaja na pravosuđe.

Inače, jučer je objavljeno da u BiH korupcija svake sekunde pojede 47 KM

bitno.ba