Srijeda, 24 travnja, 2024

‘Nećemo više prisluškivati prijatelje i saveznike’

Must Read

Predsjednik Barack Obama u petak je objavio zabranu prisluškivanja čelnika zemalja koje su bliski prijatelji ili saveznici SAD-a, a u nizu reformi pokrenutih nakon otkrića Edwarda Snowdena o masovnom prisluškivanju na globalnoj razini, također želi ograničiti posjedovanje goleme kolekcije telefonskih ispisa, tzv. metapodataka

Obama je napravio korake kako bi Amerikance i strance uvjerio da će SAD uzimati u obzir bojazni vezane uz očuvanje privatnosti. Obećao je da se neće prisluškivati bliski američki prijatelji i saveznici, a jedan visoki dužnosnik američke vlade navodi da se radi o nekoliko desetaka svjetskih čelnika.

Sve se ovo radi, piše Reuters, kako bi se izgladili narušeni odnosi SAD-a i Njemačke nakon otkrića da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala kancelarku Angelu Merkel.

‘Reforme koje danas predlažem trebale bi Amerikancima uliti veće povjerenje glede zaštite njihovih prava, iako će obavještajne i sigurnosne službe i dalje zadržati metode koje su neophodne da bi bili sigurni’, rekao je Obama.

‘Čelnici nama bliskih zemalja i saveznika zaslužuju znati da ću ih, ako želim imati u uvid u njihovo mišljenje o nekoj stvari, radije nazvati nego pribjeći njihovom nadzoru’, dodao je američki predsjednik.

Na listi reformi nalazi se i Obamin prijedlog Kongresu da uspostavi vanjsko tijelo sastavljeno od zagovornika prava na privatnost koje bi bilo zaduženo za tajnovit Sud za protuobavještajni nadzor (FISA). Taj se sud bavi slučajevima terorizma i protivi se Obaminu prijedlogu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x