NE ŽELE SE ZAMJERITI SRBIJI Amerikanci, Nijemci i Englezi odbili sudjelovati u vojnom mimohodu za proslavu Oluje!

Iako su pozivnice poslane svim članicama NATO-a, većina ih ne želi raspirivati sukobe u regiji

Iako se prethodno najavljivalo da će američki vojnici sudjelovati u mimohodu i da bi iz NATO-ove baze u Avianu mogao doletjeti američki borbeni zrakoplov F16, to se neće dogoditi. Osim pripadnika američke vojske, u mimohodu neće biti ni njemačkih ni britanskih vojnika. Naši sugovornici jučer su bili podijeljeni oko značenja te informacije i razilaze se u tumačenjima važnosti sudjelovanja pojedinih zemalja u mimohodu. Naši sugovornici u Ministarstvu obrane napominju da je to što dolazi troje visokih američkih generala dovoljno visoka razina, a kad se tome pridoda dolazak vojnog atašea, to je, smatraju, sasvim dovoljna razina. Oni tvrde da će na vojnom mimohodu biti svi strani veleposlanici u Hrvatskoj, što je prvi put da će na takvoj razini strani diplomati prisustvovati proslavi vojne operacije Oluja. Prema njihovim riječima, time će operacija Oluja konačno dobiti svoj međunarodni politički legitimitet.

Diplomatski fijasko?

kolinda_kitarovi___874304S1Nesudjelovanje američkih vojnika na mimohodu neki naši sugovornici, pak, smatraju velikim fijaskom. “Ako ne sudjeluju sa svojom čizmom na mimohodu, sve drugo je sporedno”, rekao nam je jedan sugovornik. “Sjedinjene Američke Države glavni su hrvatski vojni saveznik i ako njihovi vojnici neće sudjelovati u mimohodu, to je velika pljuska našoj zemlji”, zaključuju naši sugovornici. U Ministarstvu obrane pak i nadalje ne žele otkriti tko je sve potvrdio sudjelovanje vojnika na mimohodu Vukovarskom ulicom. Za sada je sudjelovanje potvrdila Slovenija. Slovenska ministrica Andreja Katič rekla je u ponedjeljak navečer za slovensku televiziju da ona neće doći na mimohod jer je na odmoru, ali je potvrdila da će slovensku vojsku u Zagrebu predstavljati 10 gardista i 3 aviona Pilatus.

Kako doznajemo, proteklih je tjedana trajalo žestoko lobiranje da Sjedinjene Države upute svoje vojnike na mimohod. Tijekom prošlotjednog Croatia Summita u Dubrovniku hrvatski dužnosnici razgovarali su o toj temi s pomoćnicom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Victorijom Nuland koja je bila rezervirana prema toj mogućnosti.

Susret u Dubrovniku

Sudjelovanje američkih vojnika iznimno je važno, smatraju naši sugovornici. Slanjem svojih vojnika američka diplomacija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom te jasnu poruku da je za njih operacija Oluja bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

‘Preuranjen zahtjev’

No, za takvo svrstavanje, čini se, još je prerano. “Bila je velika politička pogreška mimohod vezati uz Oluju. Bez obzira na to što su naši generali oslobođeni, što su tužbe i protutužbe za genocid odbačene te što smo i pravno dokazali da u operaciji nisu počinjeni zločini, strana diplomacija i dalje zazire od povezivanja s tim događajem”, kažu sugovornici Jutarnjeg. “Pozivanjem stranih vojnika na mimohod zapravo smo od tih država zatražili da se svrstaju za Oluju ili protiv nje”, zaključuju naši sugovornici. A takva vrsta svrstavanja u ovom trenutku ne odgovora niti jednoj državi.

Naši izvori u MORH-u se ne slažu s takvim razmišljanjima i tvrde nam da proslava nije uperena protiv nikoga. Smatraju da nije riječ o klasičnom vojnom mimohodu kojim se želi pokazati sirova vojna snaga, nego je on dio opće proslave kojom se obilježava veliki dan u hrvatskoj povijesti.

Srbija lobirala

U diplomatsku bitku oko mimohoda uključila se i Srbija, čiji je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić jasno poručio da će sve države koje budu sudjelovale na mimohodu time pokazati antisrpsko stajalište. Na to se nadovezao i srpski ministar obrane Bratislav Gašić, rekavši da se mimohodom slavi zločin. Kako doznajemo, srpska diplomacija je posljednjih tjedana lobirala da bi pokušala spriječiti dolazak stranih vojnika u Zagreb. SAD-u u ovom trenutku nikako ne odgovara zaoštravanje situacije s Beogradom.

Prije svega zbog Kosova, ali i Makedonije. Oni Beograd žele što više udaljiti od Rusije, a američko sudjelovanje na mimohodu sigurno ne bi pridonijelo tome. Koliko im je stalo do mišljenja Srbije, SAD je pokazao time što je nakon Dubrovnika Victoria Nuland otputovala i u Beograd.

Beograd: Srbi nikad neće slaviti Oluju

Izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će ove godine i Srbi slaviti operaciju Oluja izazvala je, kao i obično, snažne negativne reakcije u Srbiji.

K. Grabar Kitarović je u ponedjeljak izjavila da je na sastanku u Kninu, na kojem se raspravljalo o aktivnostima za proslavu 5. kolovoza, sudjelovao i Željko Džepina, zamjenik kninskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine. “Dakle, i Srbi ovdje u Kninu sudjelovat će u toj proslavi i želimo naglasiti da proslava nije uperena ni protiv koga, nego je isključivo slavljenje onoga što su za nas učinili naši branitelji i svi oni koji su branili Hrvatsku”, najavila je predsjednica Republike Hrvatske.

Iz Beograda je brzo reagirao Miodrag Linta, čelnik iseljenih Srba, inače žestoki kritičar Hrvatske. Linta je osudio najavu da Džepina koji je Srbin sudjeluje u proslavi uz tezu da je akcija Oluja imala za cilj protjerivanje 220.000 Srba s područja Krajine, a ubijeno ih je više od dvije tisuće. “Navedene činjenice pokazuju da Hrvatska svakog 5. kolovoza u Kninu slavi najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, izjavio je Linta. (R. Bajruši)