Papa Franjo u Paragvaju: Kršćanin je onaj koji je naučio biti gostoljubiv

Kršćanin je gostoljubiv, onaj koji je naučio prihvaćati druge. Gostoljubivost je temeljno obilježje zajednice vjernika, kazao je papa Franjo tijekom mise (12. srpnja) u Nũ Guazú, u Paragvaju, posljednjoj etapi svog pohoda u tri (Urugvaj, Bolivija i Paragvaj) južnoameričke države (od 5. do 13. srpnja). Teško je izdvojiti jedan govor od onih koje je izrekao Franjo tijekom tog putovanja. Govorio je o korupciji kao gangreni naroda, o ekonomiji u globaliziranom svijetu koja odbacuje ljude i misli samo na profit, o potrebnom dijalogu, o zajedništvu, ekologiji i naglasio kako vjera ulijeva pouzdanje. Izdvajamo homiliju tijekom mise u Nũ Guazú jer u njoj, uz ostalo, iznosi kako bi se trebali ponašati kršćani.
„Zajedništvo uvijek donosi plod, daje život. Pouzdanje se uči, a potom postaje svjedočanstvo na licima onih koji nas potiču da Isusa slijedimo. Učenici se uče živjeti pouzdajući se u prijateljstvo”, kazao je Franjo i dodao kako evanđelje dana govori o sudjelovanju, o istinskom identitetu Kristova učenika.
Kristova zapovijed učenicima da sa sobom ne nose ništa doli štapa se, kaže Papa, ne posluša uvijek, iako je temeljna za kršćansku duhovnost. U iskustvu učeništva je gostoprimstvo. Isus šalje učenike iskusiti gostoljubivost. Kršćanin je onaj koji je naučio biti gostoljubiv, prihvaćati druge. Gostoljubivost je dakle temeljno obilježje zajednice vjernika. Isus ne šalje učenike kao neke moćnike, vlasnike, šefove, oboružane zakonima i propisima, naprotiv pokazuje im da je kršćanski put, put preobrazbe srca”, kazao je Franjo.
„Često svoje poslanje zasnivamo na projektima i programiranju, na tisućama strategija, taktika, vratolomija i smicalica, svojim dakle uvjeravanjima nastojimo obratiti osobe, a Gospodin danas jasno govori da je logika Evanđelja gostoljubivost”, kazao je Papa.
Crkva je majka otvorena srca koje zna prihvatiti, ugostiti gladnu i žednu osobu, stranca i bolesnika. „Uljudna je s neistomišljenicima, s nevjernicima i onima koji su izgubili vjeru, s drukčijim kulturama, kojima je ova zemlja bogata, gostoljubiva prema grješnicima”, kazao je Franjo i dodao kako je jedno zlo malo-pomalo ugnijezdi u naše srce i „nagriza” našu životnost, a to je samoća. Ona nas odvaja od drugih, od zajednice, zbog nje se zatvaramo u sebe. Stoga zadaća majke Crkve nije upravljati dobrima nego naučiti s drugima živjeti u bratstvu, naglasio je papa Franjo.