Published On: Thu, Dec 19th, 2013

NDH vlasnik parcele u Međugorju

SARAJEVO – U katastarskoj općini Međugorje krajem studenog upisana je parcela označena kao Miletina šuma, čiji je vlasnik nekadašnja nelegalna tvorevina Nezavisna država Hrvatska (NDH).

O tome, kako piše sarajevski “Dnevni avaz” svjedoči izvadak iz katastarke knjige općine Međugorje koju je izdao Općinski sud Mostar.

Marin Zadrić, predsjednik Općinskog suda Mostar, kaže da je dao nalog da se u skladu s procedurom to ispravi, kao i da su na ovaj slučaj već reagirali iz Kantonalnog ministarstva pravosuđa.

“Taj nalog uključuje ‘recept’ ko je to trebalo ranije učiniti, a nije”, rekao je Zadrić dodavši da će biti ispitana odgovornost službenika tog suda ili, kako je rekao, nekog državnog službenika od prije 50 godina.

On, međutim, vjeruje da ovakvih slučajeva ima i izvan BiH.

Ministar pravosuđa u HNK Radenko Mirić potvrdio je da su u vezi sa slučajem nekretnine uknjižene na “fantomskog vlasnika” reagirali, iako za to, kako je objasnio, nisu izvorno nadležni.

“Zemljišne knjige regulirane su federalnim propisom, a mi smo, da bismo skratili proceduru, uputili zahtjev Sudu da se to što hitnije ispravi”, naveo je Mirić u izjavi za sarajevski dnevnik.