Nedjelja, 14 travnja, 2024

ERDOGAN OD BOSNE: “SAD još nije ispunio očekivanja, Assad je spreman napasti vlastiti narod oružjem za masovno uništenje”

Must Read

Turski premijer, Recep Tayyip Erdogan, dao je danas intervju za američku postaju CNN i u razgovoru istaknuo kako SAD “ne preuzima inicijativu” zbog predstojećih izbora. Intervju je vodila poznata CNN-ova voditeljica, Christiane Amanpour, koja je s vremenom postala neka vrsta istaknutog glasnogovornika američkog intervencionizma diljem svijeta.

Transkript
Amanpour: “Da li vas iznenađuje to što SAD ne poduzima neke druge akcije osim onoga što oni zovu ‘nesmrtonosna potpora’? Da li vas iznenađuje što, primjerice, SAD ne želi naoružati pobunjenike? Ili što nema govora o tampon zonama, sigurnosnim zonama itd.”
Erdogan: “Nekoliko stvari smo očekivali od SAD-a, ali do sada SAD još uvijek nije ispunio ta očekivanja. Možda je tome razlog aktualna predizborna kampanja i predstojeći izbori. Nitko nije razgovarao s nama i dao nam konkretne razloge. Naravno, nisu obvezani davati nam objašnjenja, ali barem su istaknuli kako su protiv ovog režima.”

Amanpour: “Koja je najveća opasnost za Tursku?”
Erdogan: “Najveća opasnost, ne samo za Tursku, nego i za regiju i cijeli svijet, je uporaba oružja za masovno uništenje i kemijskog oružja, naravno. Ukoliko se pojave čak i najmanje sugestije da bi tako nešto se moglo desiti, to će promjeniti stav cijelog svijeta zauvijek. To je moja najveća briga.”

Amanpour: “Da li smatrate da su oružja za masovno uništenje trenutačno pod kontrolom? Smatrate li da bi ih Assad mogao iskoristiti ili da bi ta oružja mogla pasti u ruke terorista?”
Erdogan: “Prema obavještajnim informacijama koje smo dobili do sada, oružje je i dalje u rukama režima, ali – ako me pitate da li bi to oružje moglo biti iskorišteno protiv naroda Sirije – uzevši u obzir sve što smo vidjeli do sada, moj odgovor je – da, oružje za masovno uništenje moglo bi biti upotrijebljeno protiv sirijskog naroda.”

Amanpour: “Da li vjerujete da će Izrael napasti Iran zbog nuklearnih postrojenja i nuklearnog programa?”
Erdogan: “Iskreno sumnjam da bi Izrael napao u tom stilu, male su vjerojatnosti. Inače bi se stvorila apokalipsa u cijeloj regiji. Također to bi bilo jako problematično za Izrael jer bi se stanje promijenilo preko noći i jako ubrzano. Ali ja se nadam da do toga neće doći, jer ovoj regiji to ne treba, treba nam mir, prosperitet i stabilnost.”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -