Nedjelja, 26 svibnja, 2024

„Suljo i kurave“ – marginalije o seriji Sulejman Veličanstveni – OBN /RTL

Must Read

Serija je zanimljiv TV proizvod za BH tržište. Zgazit će i Ezela i Šeherzadu. S druge strane je višeslojna i mogu je gledati mrzitelji telenovela. Zanimljivo je gledati kako se politika vodi iz harema kao i u Federaciji BIH, kojom vlada neki muški i bezobrazniji pandan Sulejmanovog harema.

U obje institucije, Haremu i Vladi FBIH, uglavnom nemaju posla osim rijetkog poziva u sobicu kod vladara,  pa vrijeme troše u spletkama.

Ipak Suljine su kurave poštenije, odmjerenije i kad dođe stani-pani znaju gdje im je mjesto.

Harem oko kojega se vrti radnja je prepun živopisnih likova. Skoro svakom od njih je moguće naći političkog pandana u BIH.

Recimo Zumbul-aga (eunuh bez muda) koji u diskretnim stvarima posreduje između oličenja moći na zemlji Sulejmana i kurava u haremu. Nešto kao Valentin Inzko koji posreduje između Vijeća za provedbu mira i BH političara. 

_________piše: Matan Nižić l poskok.info

Kava s prijateljima vikendom ima mitski status u životu svakog oženjenog muškarca. Ne treba spominjati da se radi o kavi bez supruga. Pošto supruge odrede muški hodogram vikendom ujutro po načelu: „otiđi u trgovinu donesi to i to“, „donesi mi od matere vacum cleaner“ i slično, termin kave nije fiksiran. Uglavno se zna mjesto/kafić a oženjeni muškarci se pridružuju kavi po „slobodnom izboru“ tj. nakon što obavljanjem redovitih aktivnosti zasluže satak slobode za kavu s prijateljima.

Baš ovakva stuktura kave kao socijalnog rituala određuje teme i dinamiku ugodnih prijateljskih razgovora.

Prijatelji dolaze na kavu, odlaze nakon telefonskog poziva, upadaju u turu kao i u već započete razgovore.

Izreda se tu sportskih, poslovnih, političkih, građevinskih, savjetodavnih, magazinskih i sličnih tema. Prokomentira se sadržaj jutarnjih novina. Ne treba spominajti da se teške teme izbjegavaju.

I tako sam ja, nakon jutarnjih aktivnosti pod ravnanjem „najbolje od svih žena“ (Kishon), upao za već solidno popunjen stol u kafiću. Ulaz je standardan. Obostrana razmjena par „podrugljivih“ komentara za kasni dolazak.

Klasično hercegovački. Zajedljivi humor između bliskih prijateljima je najbolji početak slobodnog dana.

Dok naručujem hvatam odmaklu raspravu i shvaćam da se raspravlja o estetkim kvalitetama dvije žene.

Valja spomenuti da već znam da se ne radi o „živim“ ženama: susjedama, poznanicama, radnim kolegicama…

Takav bi razgovor bio vrlo suspektan za oženjene muškarce na brisanom prostoru ljetnje terase u malom gradu.

Kad se zapodjene razgovor o ženskim atributima uglavnom su tema komadi s televizije. Razmišljam da nije slučajno tema Heidi Klum koja se razišla od Seala kao logičan nastavak nikad završene rasprave generacije rođene70-tih je li bolji komad Heidi ili Cindy.

Rasprave u kojoj se ogleda vječna muška polarizacija na one sklone crnkama/brinetma i one sklone plavušama.

Pitam, nakon dva-tri srka, kad čujem da nisu Heidi i Cindy.

„O čemu vi to?“

„ Ma evo pola sata rasprave o Sulji i kuravama“. (na muškim kava se koristi rodno i politički nekorektna terminologija) – stiže odgovor.

Aha tema je harem Sulejmana Veličanstvenog iz gledane serije. Na moje pitanje odakle jutros ta priča kad je Luka Modrić odigrao 10 minuta superkupa protiv Barce stiže mi jednostavno objašnjenje.

Dok su čitali novine odslušali su žučnu raspravu dvije mlade frizerke o tomu je li ljepša Mahidevran i Hurem? I kako razgovori u kafićima prelaze sa stola na stol tako smo tu gdje jesmo.

Naravno oženjeni muškarac je redovito djelomično upućen u ovakve teme jer u pravilu iza 20 sati dijeli suprugine televizijske interese.

Spor oko toga je li bolja p…a Mahidevran ili Hurem je standardan i nimalo iznenađujući uzimajuću osnovne ukuse muškaraca. Neki vole punije, crvenokose, malo „zdravijeg i seljačkijeg izgleda. Neki preferiraju profinjene, mršavije brinete koje naginju komadima poput Kate Middleton.

Uglavnom sadržaj razgovora se ne može prenijeti u cijelosti zbog krajnje rodno i politički nekorentnog rječnika.

Možete iz dijelova koje ću napisati shvatiti kretanje konverzacije, pozicije distutanata te osnovni predmet polemike:

„Kakva bolan Hurem jebla te ona…niđe veze.. idiot je radio casting u seriji…debelo prosječna riba pa da najmoćniji vladar toga doba poludi zbog nje i kasnije i sina ubije…. Hurem mora cijeli život jesti pahuljice da izgleda pristojno…nek se zdeblja pet kila izgledat će ko Angry Bird….(salve smijeha…)…

„Eto Mahidevran ti je nešto….ravna ko daska…pa neka glavna sultanija…svaka u haremu je bolja od nje…..čovjek je vladao od Budimpešte do Hindustana…sve vrhunske robinje koje bi zarobili Turci, Perzijanci, Arapi, Gruzijci, Bugari, Krimski Tatari nudile su se njemu pa bi jedna od tisuću upala u Harem“

„Bolja od Mahidervan?!!!…iđi ne kenjaj…žena izgleda ko top model jebote….onakvih seoskih komada ko Hurem sad bi u Brezi nakupio 10 na cesti…mislim ok…trebalo je naći glumicu ga se slaže s povjesnom pričom o divljoj ukrajinskoj seljančuri ali jesu li baš morali izabrati komad koji baš izgleda ko ukrajinska seljanka…ružnija je od Drew Barrymore“

Ovo je samo dio estetsko-povijesne žučne rasprave ….dodatne zajedljive komentare: Šta si ti radio u Brezi haaaa…A gdje si ti vidio ukrajinske seljanke ako nikad nisi bio Ukrajini ćemo izbjeći…..ha ha ha

Ipak to su razgovori muževa u kasnim tridesetima. 

Uglavnom!! Serija je tipična spletkaroška sapunica u kojoj je turski zamijenio španoljski. Za ljubitelje povijesnih epova nema puno materijala. Sve masovne scene su osrednje digitalizirane na razini visokobudžetnih dokumetaraca na History Chanelu.

Prikazivanje stvarne moći Suljemana Veličanstvenog privući će pozornost turkofilnog dijela BH građana (kojem se ispričavam zbog naslova koji sam prenio s kave).

Puritanci među njima će se ljutiti što Sujelman Kanuni u seriji „cuga i žica drugu iz harema dok Hurem rađa“ (citiram rodno i politički nekorektnu terminologiju s kave).

Curice koje su dvicu iz Povijsti dobile na popravnom nakon uspješnog odgovora na pitanje koje godine je završio II. svjetski rat, a nije 46. ni 44. godine će saznati nešto i o povijesti.

Hrvate će zainteresirati kako će biti prikazana smrt Sujelmana Veličastvenog, jer je umro pod Sigetom koji je do smrti branio Nikola Zrinski. U seriji se možda pojavi i Rustem paša Hrvat.

Srbi će se naložiti ako dođe do prikaza Srbina Mehmed paše Sokolovića koji je vezirovao u zadnjim godinama Sulajmana Veličastvenog.

Serija je zanimljiv TV proizvod za BH tržište. Zgazit će i Ezela i Šeherzadu. S druge strane je višeslojna i mogu je gledati mrzitelji telenovela. Zanimljivo je gledati kako se politika vodi iz harema kao i u Federaciji BIH kojom vlada neki muški i bezobrazniji pandan Sulejmanovog harema.

U obje institucije, haremu i Vladi FBIH,  uglavnom nemaju posla osim rijetkog poziva u sobicu kod vladara,  pa vrijeme troše u spletkama. 

Ipak Suljine su kurave poštenije, odmjerenije i kad dođe stani-pani znaju gdje im je mjesto.

Harem oko kojega se vrti radnja je prepun živopisnih likova. Skoro svakom od njih je moguće naći političkog pandana u BIH.

Recimo Zumbul-aga (eunuh bez muda) koji u diskretnim stvarima posreduje između oličenja moći na zemlji Sulejmana i kurava u Haremu. Nešto kao Valentin Inzko koji posreduje između Vijeća za implemenatciju mira i BH političara.

Tekst je marginalija kao što piše i u naslovu pa nećemo o politici ali eto posvećujemo ga Valentinu ako se vrati iz Drvenika u koji je otišao prije dva mjeseca.

Preporuke za seriju. Koristi su mnogostruke. Dijelite zajednički interees sa suprugom što će ona znati cijeniti. Zapleti i dijalozi nisu loši. Nije ni dosadna. Setovi, kostimi i kulise uvjerljivije „glume“ Topkapi palaču nego što institucije BiH glume postojanje smislenog državnog okvira. Gledate seriju, komentirate sa ženom i uživate u reminiscencijama na Bosnu i Hercegovinu koje serija nudi.

Na kraju reminiscencija na Nikolu Zrinskog koji je do smrti branio Siget od Sulejmana Veličanstvenog i paše Sokolovića.

Japanski zbor pjeva ariju iz opere „Nikolo Šubić Zrnski“.

Napomena:  “Kurve i kurave” nije točan termin za žensko osoblje harema  ali je prenešen iz neobvezne rasprave tj. citiran je nepoznati autor

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -