Subota, 25 svibnja, 2024

NAPETOSTI NA GRANICI: ‘Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more’

Must Read

Hrvatski ribari love uz pratnju hrvatske policije

Nakon što je danas istekao rok za implementaciju arbitražne presude, uoči čega je Slovenija najavila da će od danas “provoditi svoje nadležnosti” na moru prema granici koju je odredio Arbitražni sud, ribari u Savudrijskoj vali koji su jutros oko četiri sata isplovili uz pratnju policijskog broda, za N1 su na povratku rekli da incidenata nije bilo, a napetosti su na istoj razini kao i proteklih mjeseci. Dogodilo se jedino to da je slovenska policija jednoj hrvatskoj brodici pokušala prići, a ribarima su rekli da što prije napuste slovensko more. Pod pratnjom hrvatske policije oni su i dalje nastavili ribariti, nakon čega su se vratili u luku. Takvo je postupanje navodno svakodnevno, s hrvatske strane patrolira sedam policijskih vozila, a sa slovenske tri. Kad hrvatska policija zatekne slovenske ribare u hrvatskom moru, izvješće o tome šalje ministarstvu, a takvih slučajeva bude nekoliko svakog dana, objasnio je za N1 Loris Kozlevac iz istarske policije.

Danas vjerojatno neće ponovno isploviti zbog najave lošeg vremena i bure, a ribari su rekli da je moguće da se to neće dogoditi ni sutra ujutro. Kad ipak isplove idući put, neće ići prema crti razgraničenja nego će ići na jug jer je u Piranskom zaljevu nestalo ribe.

 

Nema osnove da slovenska policija počne ispisivati kazne

Podsjetimo, Zagreb arbitražnu presudu i dalje ne priznaje, a Ljubljana najavljuje da će je jednostrano početi provoditi, a najavljeno je da će danas Slovenija Hrvatskoj poslati diplomatsku notu u kojoj će poslati i zahtjev i nacrt ugovora za uspostavljanjem mješovite komisije za demarkaciju granice. Ribari se nadaju da će i dalje ostati mirno.

Dodaju da se radi o političkom projektu Slovenije na štetu hrvatskog teritorija, a ističu da se nadaju da će hrvatski političari biti mudri i zaštititi integritet hrvatskog teritorija. Kažu i da nema nikakve osnove da im slovenska policija počne ispisivati kazne, a ako se takvo što i dogodi i ribari se za svoja prava ne budu mogli izboriti u Hrvatskoj, pravdu će potražiti u Strasbourgu, javlja N1.

Hrvatska policija rekla ribarima da rade, ali da ne idu preko crte sredine

Istarska policija u četvrtak je održala sastanak s ribarima na kojima im je poručila da u petak, kada bi Slovenija mogla započeti s primjenom arbitražne presude, mogu slobodno raditi, ali da ne idu preko crte sredine Savudrijske vale i Tršćanskog zaljeva, izajvio jeDaniele Kolec iz Udruge ribara Mare Croaticum. “Policija nam je rekla da i dalje idemo slobodno raditi do crte sredine. Ipak, upozorili su da se ribari drže pristojne udaljenosti od granice kako se ne bi moglo shvatiti da netko ide provocirati”, kazao je Kolec u izjavi Hini.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -