LAJČAK: Ako nema želje legitimno izabranih BH lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost BIH, onda tu nitko izvana ne može to da riješi

Predsjednik Generalne Skupštine UN-a Miroslav Lajčak kaže da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana jer se sada više priča o proširenju EU.

Zatvaranjem Haškog tribunala zatvoreno je teško poglavlje, okrenimo se budućnosti, dodaje. Gost N1 je siguran da se Dayton 2 neće dogoditi.

Na pitanje koliko je zapadni Balkan u fokusu EU, Lajčak kaže da je istina da je s početka rada ove EK, s Jean-Claudeom Junckerom na čelu, pitanje članstva država zapadnog Balkana nije bilo među prioritetima, ali dodaje da se to mijenja. Kaže da je 2017. zapravo godina preokreta i da se sada više o proširenju priča. “EU je shvatila da imamo obvezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu za tih zemalja.

Te zemlje su ušle u proces reformi i promjena, i mi trebamo poštovati našu riječ. S druge strane, to nije politička odluka EU, ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, što se tiče reformi, prije svega”, naveo je.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael Turner predložio je potpisivanje, takozvanog Daytona 2. On je u pismu američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu istaknuo da Washington treba da se okrene Balkanu i bude predvodnik procesa pomirenja.

Ovaj prijedlog naišao je na oštre kritike rukovodstva u Beogradu i Banjaluci. Komentirajući to, Lajčak je rekao da se ne razmišlja ozbiljno o Daytonu 2 i da nije realno to da se dogodi.

“Za vrijeme Daytona, BIH je bila u ratu, nije bilo funkcionalne države, danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, apsolutno je nerealno misliti da neke svjetske snage mogu rješavati pitanje funkcionalnosti države.

Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu nitko izvana ne može to da riješi“, kaže.

Međunarodna zajednica treba da pomogne domaćim liderima, ali oni primarno snose odgovornost za funkcioniranje svoje države, dodaje. Siguran je da se Dayton 2 neće dogoditi.

Ocjenjuje da je postignut, posljednjih pet ili 10 godina unazad, napredak u regionalnoj komunikaciji. “Lideri su shvatili da se ne može razmišljati o široj evropskoj integraciji ako nema dobrog odnosa sa susjedima”, dodaje. Očekuje da će suradnja biti i još bolja, nakon što je došao signal EU da je perspektiva članstva snažna i da postoji. Govoreći o Haškom tribunalu, rekao je da je njegov glavni rezultat to što je pokazao da nitko ne može pobjeći od pravde, iako se krije.

“Zatvaranjem rada Haškog tribunala, trebalo bi i na jednom političkom planu da zatvorimo jedno teško poglavlje, poglavlje rata u zemljama bivše Jugoslavije, da povijest ostavimo povjesničarima, a da političari počnu da se bave budućnošću. Na Balkanu je prošlost previše pitanje dnevno-političke agende političara, i ako se oni bave prošlošću, oni nemaju snage da se bave budućnošću…“ –