Nametnuti statut Mostara slavi 9. rođendan

biggerDanas, 15. ožujka navršilo se devet godina od kada je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown nametnuo Statut Grada Mostara.
Tijekom devet proteklih godina u praksi su se pokazale tek neke njegove dobre strane kao i brojne manjkavosti. I danas političke stranke traže njegovu promjenu ili ukidanje, dok duge, poput noja u pijesku, ponavljaju kako je on dobro rješenje za Mostar. Istina neke stranke, zavisno od trenutka, prije svih SDA, mijenjali su svoje mišljenje o njemu.
HDZ BiH, prilikom njegova donošenja, kao i je danas, protiv je oktroiranog Statuta kakav je nametnuo Ashdown. Prije svega što je šest bivših općina postalo šest izbornih područja. Vrlo mali broj protjeranih Hrvata vratio u svoje stanove i kuće na istočnoj strani grada, odnosno područje koje sada čine tri izborna gradska područja Stari Grad, Jugoistok i Sjever. Temeljem te činjenice stranke s hrvatskim predznakom s tih izbornih područja ne mogu osigurati više od jednog ili dva vijećničkog mjesta, od 9 koliko ih se biraju u Gradsko vijeće. HDZ je potom tražio, a Ustavni sud i odlučio kako je u nekim svojim dijelovima Statut protuustavan, dok bošnjačke stranke, unatoč zaklinjanju u državu i ustav, dvije godine ne žele provesti oduku ustavnog suda. Zbog te činjenice u Mostaru nisu održani izbori i Mostar je ponovo u stanju političke krize, bez Gradskog vijeća i proračuna.
SDA je promijenio svoj stav o Statutu. Prije sedam godina SDA nije želio promjenu zadržavanje administrativne podjele i prema ratnim crtama. Najradikalnija je bila predsjednica Gradskog odbora SDA Fatima Leho. Koja se tada pozivala na rahmetli Aliju Izetbegovića koji je stav stranke da grad treba biti organiziran u šest gradskih općina uz jače ingerencije Gradske uprave. I danas vječiti predsjednik GO SDA Mostara Zijad Hadžiomerović stajališta je da integracija nije puno dobroga donijela. S tim se dijelom možemo složiti. Jer ukidanje općina stvorilo je nepovjerenje između dva naroda, a ono je vidljivo i danas. Neusvajanje urbanističkih planova, strategije razvoja grada, nepostojanja jasne vizije njegova razvoja te tmurna mostarska svakodnevnica i trvenja najbolji su dokaz za to. Bolja opcija sigurno je bila dvije općine i gradska uprava. Recimo gradske općine Mostar – Stari grad i Mosta r- Novi grad. Svi zadovoljni, administracija smanjena, manji troškovi za porezne obveznike, građane, proračuni bi se usvajali bez problema, birali načelnici i gradonačelnici na izravnim izborima kao i u svom ostalim gradovima u BiH, a ne pravila farsa i ruglo kao što je to bilo prije četiri godine.
Za razliku od SDA i HDZ-a, OHR je po pitanju Statuta ostao dosljedan u svojoj nedosljednosti. Na njih više ni ne vrijedi trošiti riječi. Jer bila je to samo gomila europskih, dobro plaćenih birokrata, koja je s manje ili više umijeća prodavala maglu i ponavljala mantru kako je sve što čine na dobrobit Mostara i njegovih građana.
bljesak.info