Published On: Pet, ožu 15th, 2013

Nametnuti statut Mostara slavi 9. rođendan

biggerDanas, 15. ožujka navršilo se devet godina od kada je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown nametnuo Statut Grada Mostara.
Tijekom devet proteklih godina u praksi su se pokazale tek neke njegove dobre strane kao i brojne manjkavosti. I danas političke stranke traže njegovu promjenu ili ukidanje, dok duge, poput noja u pijesku, ponavljaju kako je on dobro rješenje za Mostar. Istina neke stranke, zavisno od trenutka, prije svih SDA, mijenjali su svoje mišljenje o njemu.
HDZ BiH, prilikom njegova donošenja, kao i je danas, protiv je oktroiranog Statuta kakav je nametnuo Ashdown. Prije svega što je šest bivših općina postalo šest izbornih područja. Vrlo mali broj protjeranih Hrvata vratio u svoje stanove i kuće na istočnoj strani grada, odnosno područje koje sada čine tri izborna gradska područja Stari Grad, Jugoistok i Sjever. Temeljem te činjenice stranke s hrvatskim predznakom s tih izbornih područja ne mogu osigurati više od jednog ili dva vijećničkog mjesta, od 9 koliko ih se biraju u Gradsko vijeće. HDZ je potom tražio, a Ustavni sud i odlučio kako je u nekim svojim dijelovima Statut protuustavan, dok bošnjačke stranke, unatoč zaklinjanju u državu i ustav, dvije godine ne žele provesti oduku ustavnog suda. Zbog te činjenice u Mostaru nisu održani izbori i Mostar je ponovo u stanju političke krize, bez Gradskog vijeća i proračuna.
SDA je promijenio svoj stav o Statutu. Prije sedam godina SDA nije želio promjenu zadržavanje administrativne podjele i prema ratnim crtama. Najradikalnija je bila predsjednica Gradskog odbora SDA Fatima Leho. Koja se tada pozivala na rahmetli Aliju Izetbegovića koji je stav stranke da grad treba biti organiziran u šest gradskih općina uz jače ingerencije Gradske uprave. I danas vječiti predsjednik GO SDA Mostara Zijad Hadžiomerović stajališta je da integracija nije puno dobroga donijela. S tim se dijelom možemo složiti. Jer ukidanje općina stvorilo je nepovjerenje između dva naroda, a ono je vidljivo i danas. Neusvajanje urbanističkih planova, strategije razvoja grada, nepostojanja jasne vizije njegova razvoja te tmurna mostarska svakodnevnica i trvenja najbolji su dokaz za to. Bolja opcija sigurno je bila dvije općine i gradska uprava. Recimo gradske općine Mostar – Stari grad i Mosta r- Novi grad. Svi zadovoljni, administracija smanjena, manji troškovi za porezne obveznike, građane, proračuni bi se usvajali bez problema, birali načelnici i gradonačelnici na izravnim izborima kao i u svom ostalim gradovima u BiH, a ne pravila farsa i ruglo kao što je to bilo prije četiri godine.
Za razliku od SDA i HDZ-a, OHR je po pitanju Statuta ostao dosljedan u svojoj nedosljednosti. Na njih više ni ne vrijedi trošiti riječi. Jer bila je to samo gomila europskih, dobro plaćenih birokrata, koja je s manje ili više umijeća prodavala maglu i ponavljala mantru kako je sve što čine na dobrobit Mostara i njegovih građana.
bljesak.info