Puljić: Novi papa naglasak će staviti na novu evangelizaciju i sakramentalizaciju

kardinal-puljic-samo-preko-mene-mrtva-mogu-nadbiskupiju-slika-252385Nakon višednevnog izbivanja iz Bosne i Hercegovine, odakle je 3. ožujka otputovao u Rim na konklave, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pronašao je vremena osvrnuti se na izbor novoga pape Franje u razgovoru za Katoličku tiskovnu agenciju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.
Kardinal Puljić će ostati u Rimu do utorka, 19. ožujka 2013. kako bi sudjelovao na svečanoj Svetoj misi koju će, uz početak pontifikata, na svetkovinu sv. Josipa, u 9.30 sati na Trgu sv. Petra slaviti papa Franjo, a sudjelovat će i na drugim točkama predviđenima za kardinale ovih dana u Rimu. U srijedu, 20. ožujka kardinal Puljić bi se trebao pridružiti ostalim članovima Biskupske konferencije BiH koji će toga jutra započeti 57. redovno zasjedanje Biskupske konferencije BiH.
Govoreći o svojim dojmovima, kardinal Puljić je kazao da su za njega bile posebno značajne kongregacije kardinala prije samih konklava tijekom kojih je izneseno oko 150 intervenata u vezi s cjelovitom analizom stanja Crkve u sadašnjem vremenu.
Spomenuvši da je u interventima govoreno i o prioritetima Crkve i budućeg pape, pojasnio je da su zapravo ti elementi “na neki način, tražili novog papu“. Prema njegovim riječima, naglasak je stavljen na provođenje Drugog vatikanskog koncila, na novu evangelizaciju i sakramentalizaciju s posebnim naglaskom na sakrament ispovijedi te formaciju svećenika, a posebno redovnika i redovnica. Dodao je i da je govoreno i o pitanju obitelji – posebno onih razrušenih te o svetosti braka, ali i o antropologiju u Crkvi kao i o načinu reformiranja discipline Crkve kako bi se što više izbjegli skandali i kako bi Crkva bila vjerodostojna.
“Zato smo tražili čovjeka koji je snažan u poznavanju discipline Crkve i teologije Crkve, antropologije i kristologije, čovjeka koji je pastir, koji ima blizinu s vjernicima. Upravo u traženju takvoga pastira našli smo čovjeka iz Argentine, koji je bio i profesor i odgojitelj, i poglavar i pastir; čovjeka koji na neki način živi s narodom u proživljavanju iskušenja toga naroda te da ima razumijevanja za sve spomenute elemente. U ovom trenutku jako je važno da se Crkva ne zatvara ni u jedan narod niti na jedan kontinent nego da bude Crkva za sav svijet. I upravo je ime koje je izabrao – Franjo pokazatelj da ovaj Papa stavlja naglasak na novu evangelizaciju. Kao što je sveti Franjo Asiški bio čovjek evangelizacije, tako i on želi, u duhu sv. Franje, iako je isusovac, upravo ponijeti ova vremena u novu evangelizaciju“, kazao je kardinal Puljić.
Upitan da prokomentira što on, kao dugogodišnji odgojitelj budućih svećenika u zadarskom sjemeništu “Zmajević“ te kratko u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, u tom duhu može vidjeti u novom Papi koji je također djelovao kao odgojitelj budućih svećenika, kardinal Puljić je izrazio uvjerenje da će ovaj Papa znati što treba raditi u formaciji budućih svećenika kako bi misnici bili cjelovite osobe sposobne suočiti se s izazovima današnjeg vremena u novoj evangelizaciji. “Zato smatram da je ovaj Papa vrlo pogođena osoba jer svi smo osjetili potrebu da pastiri na terenu porade na formaciji budućih svećenika kako bi se u što većoj mjeri izbjegli skandali koji opterećuju Crkvu“, riječi su kardinala Puljića.
Odgovarajući na pitanje, koliko bi papa Franjo, s obzirom na nemali broj Hrvata u Argentini, mogao znati o hrvatskom narodu i zemlji Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je kazao da je novoizabranom Papi i te kako poznata hrvatska zajednica u Buenos Airesu odnosno u Argentini, a pogotovo da su mu poznati pojedini franjevci koji su tamo pastoralno djelovali. “Kada sam ga, odmah nakon što je izabran za papu, osobno pozdravio i izrazio mu našu odanost i vjernost, papa Franjo mi je rekao čim me je ugledao: ‘A, ti dolaziš iz Crkve mučenika, iz trpeće Crkve’. Budući da je odmah prepoznao i mene i zemlju Bosnu i Hercegovinu iz koje dolazim, shvatio sam da poznaje stanje naše Crkve. To mi je bilo vrlo simpatično. To znači da ovaj Papa ima poseban osjećaj za one koji trpe“, rekao je kardinal Puljić.
Upitan da izrazi mišljenje o tome, hoće li u predstojećem pontifikatu po novom Papi doći više do izražaja glas siromašnih i onih koji nemaju veliku gospodarsku moć, kardinal Puljić je pojasnio da je to “upravo, na svoj način, bio i duh Kardinalskog zbora: da se izbjegne ovaj sekularni duh u javnosti te da Crkva dolazi s evanđeoskim duhom u javnost“.
Na zamolbu da ocijeni medijsko praćenje priprave i samog izbora novog pape imajući u vidu da se nerijetko i vrlo kritički govori o sredstvima društvenog priopćavanja, kardinal Puljić je odgovorio da Kardinalski zbor za vrijeme kongregacija nije puno izlazio u javnost s informacijama te da je o tome medije obavještavao samo glasnogovornik Svete Stolice. Napominjući kako tijekom konklava nije mogao pratiti što se govorilo i pisalo u javnosti, kazao je da, koliko je kasnije mogao vidjeti, postoji pozitivan pristup u medijima.
“Ono s čime sam ja zadivljen jest da je, tijekom ovih konklava, cijela Katolička Crkva u cijelom svijetu bila pokrenuta molitvama. Vidio sam da kod svih postoji zanimanje za završetak papinstva Benedikta XVI. i za izbor novog pape. Bez obzira na svjetonazor, čini se da su gotovo svi mediji pokazali zajedničko zanimanje i to pozitivno zajedničko zanimanje. Iako kod nekih to nije učinjeno baš na pozitivan način, ipak smatram da će ljudi, koji su ispravno kritički postavljeni prema istini i čovjeku, prepoznati snagu duha koji se dogodio ovih dana“, kazao je kardinal Puljić u razgovoru za KTA BK BIH.
(Dnevnik.ba | Fena)