Published On: Pet, ožu 15th, 2013

Vojni umirovljenici Federacije najavili prosvjed

vojska_3Vojni umirovljenici najavili su prosvjed ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu između 19. i 30. ožujka, kada očekuju da će na dnevnom redu biti zakon koji Federalna vlada predlaže o povoljnijem umirovljenju branitelja.
Protive se najavljenom zakonu i žele zaustaviti njegovo donošenje, tvrdeći kako će dovesti do umanjenja njihovih dosadašnjih mirovina jer, kako ističu, Vlada namjerava novim i jedinstvenim zakonskim aktom zbrinuti još oko 20.000 novih korisnika bez adekvatnog dodatnog financijskog pokrića.
Naglašavaju kako se oni, u principu, ne protive zbrinjavanju kolega, ali na način da i za njih bude osiguran novac.
Takve stavove umirovljeni vojni osiguranici iznose učestalo u javnosti u posljednje vrijeme, što su i danas u njihovo ime učinili u Sarajevu predstavnici udruženja iz obiju komponenti Vojske Federacije BiH.
Ahmed Kulenović, predsjednik Saveza udruženja vojnih umirovljenika u FBiH, uz napomenu kako se članstvo te i drugih asocijacija sastaje veoma često u zadnje vrijeme, istaknuo je za vrijeme sjednice Upravnog odbora Saveza kako najavljeni zakon krši ljudska prava i međunarodne konvencije, zakonske i ustavne odredbe, a na koncu i platni sustav Federacije jer članstvo pretpostavlja kako će veliki broj nezadovoljnika pokrenuti sudske tužbe.
Pero Blažević, predsjednik Zajednice županijskih udruga umirovljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, rekao je kako najavljeni zakon vodi dosadašnje vojne umirovljenike u socijalno stanje i dodao kako zakon svakako ne treba biti donesen.
(Dnevnik.ba | Fena)