Namet do 40% na depozite u najvećoj ciparskoj banci, ruski premijer Medvedev potez nazvao pljačkom

Ne samo da se druga najveća banka u Cipru – Laiki – gasi, već je danas takođerdogovoreno s Trojkom kako će se uvesti namet na sve depozite preko 100,000 eura u najvećoj banci, Ciparskoj Banci, i to čak od 30% do 40%. Ciparski šef parlamentarnog vijeća za financije, Nicholas Papadopoulos, rekao je danas kako će se namet odnositi na “štediše dubokog džepa”.
Podsjetimo, danas u zoru okončani su pregovori između predstavnika ciparske Vlade i Trojke te je potvrđeno kako će Cipar dobiti 10 milijardi eura za spas posrnulog bankarskog sektora (opširnijeOkončana ciparska kriza: Trojka daje 10 milijardi eura, Cipar zatvara drugu najveću banku Laiki, veliki gubitci za vlasnike depozita iznad 100,000 eura).
Prema aktualnoj odluci oni koji u bankama imaju ispod 100,000 eura ostaju sigurni. “Rezultat je pravičan”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. “Oni koji su pomogli stvoriti ove loše uvjete sada će odigrati svoj dio. Tako i treba biti. Mislim da je postignuto pravično podnošenje tereta. Banke moraju preuzeti odgovornost za sebe”, rekla je Merkel.
S druge strane Rusija nikako nije zadovoljna ovom odlukom. “Mislim da nastavljaju krasti ono što je već pokradeno. Moramo biti svjesni kuda ova priča u konačnici vodi”, komentirao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev. Neki smatraju kako ruski državljani imaju i do 20 milijardi eura u ciparksim bankama.
Ni u Cipru nisu svi zadovoljni jutros postignutim dogovorom. Ciparski zastupnik, Yiannakis Omirou, rekao je kako je ovo “bolna odluka za ciparski narod – ova odluka je poraz”. Banke na Cipru trebale bi se ponovno otvoriti sutra, no i dalje ostaje ograničenje na dnevni iznos koji će se moći podići kako bi se izbjeglo masovno podizanje novca.
Predsjednik Eurogrupe, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, rekao je kako je Cipar “model” za buduće slične situacije.