Published On: Pon, ožu 25th, 2013

Takozvana tumačenja takozvanog novinara HRT-a o Herceg Bosni

U emisiji Spektar Hrvatske radiotelevizije, 21. ožujka 2013. godine, objavljen je prilog novinara Dražena Miočića, s pokušajem obrađivanja kompleksne teme dugogodišnjega suđenja šestorici Hrvata iz BiH. Ma koliko su gostujući komentatori, uglavnom odvjetnici, bili precizni i ispravni u tumačenju povijesnih činjenica, spomenuti je novinar tijekom cijeloga priloga služio samo na sramotu i sebi i cjelokupnomu HRT-u, a na uvrjedu čitavomu hrvatskom nacionalnom korpusu u BiH.Naime, u više je navrata šestoricu Hrvata koji čekaju na konačan haaški pravorijek, nedopustivo imenovao ”bosanskim Hrvatima”, a  Hrvatsku je Republiku Herceg-Bosnu u više navrata okarakterizirao kao takozvanu. Usudio se čak, i to je posebno zgražajuće, ustvrditi kako su svi sudionici ”zločinačkoga pothvata” mrtvi, poredavši u pozadini fotografije pokojnih Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Janka Bobetka. Nije taj navodni pothvat okrstio takozvanim niti se pozvao na navode iz optužnice pa bi ga, jer su to njegove riječi, valjda morale potražiti i mjerodavne hrvatske službe. 

Plitkost i nerazumnost, pak, izjava o bosanskoj pripadnosti šestorice haaških optuženika, osporiva je gledano i s pozicije BiH kao države, i
s pozicije regionalnih podjela, ali i, što je najbitnije, s pozicije hrvatskoga nacionalnog pitanja u BiH.

Nadalje, ne morate ni Vi niti spomenuti novinar, kojemu bi uistinu trebalo prilijepiti etiketu takozvanosti, simpatizirati uspomenu na Herceg-Bosnu, zanemarite čak i njezinu presudnu ulogu u obrani hrvatskoga juga, zanemarite i značaj pripreme terena za pobjedonosnu
Oluju (ili Vam je i ona sporna???) s hercegbosanske strane, pljunite u lice svim hrvatskim žrtvama Domovinskoga rata u BiH, naučeni smo mi i na gore, ali pravno ne smijete, nemate pravo, nemate zakonsku mogućnost preskočiti činjenicu da je Federacija BiH nastala Daytonskim mirovnim sporazumom, u kojemu jasno piše da u sastav FBiH ravnopravno ulaze HR Herceg-Bosna i Republika BiH te ostaju pravomoćni odnosno pravno na snazi svi akti i odluke donesene od strane mjerodavnih tijela obadva ta pravna entiteta.
Razumijemo Vašu potrebu braniti ugled Republike Hrvatske uoči ulaska u EU, nipodaštavajući svoje sunarodnjake s ove strane granice, slično je učinjeno nakon što smo iskorišteni i u ratu, kada je na šahovskoj ploči maknuta figira imena Herceg-Bosna radi većega cilja.
No, vrijeđati Hrvate u BiH nema pravo nitko, a najmanje netko u RH, još manje neki tamo nadobudni, neobrazovani novinar, kojemu u duši i u srcu izostaje čak i ona biološki nužna domoljubna nota koju traži barem ona osnovna ljubav prema svojemu rodu, ugrađena čak i u srž državotvornih zakonskih akata.
 
 
M.T. (Gledatelj HRT-a iz Mostara)