Novi podaci o transferu oružja iz Hrvatske za sirijske pobunjenike

Američki list The New York Times otkriva nove podatke o transferu oružja sirijskim pobunjenicima i još jednom, kao i ranije, Hrvatska je ponovno istaknuta na ovoj karti kao jedna od ključnih lokacija s koje se prebacivalo oružje. U cijeli proces sada je već duboko upletena i CIA – vjerojatno je bila i od početka, no sada se već javno piše o tome – zajedno s vlastima Turske i pojedinih arapskih monarhija kao što su Katar i Saudijska Arabija.
NYT prenosi kako je zabilježeno više od 160 letova jordanskih, saudijskih i katarskih vojnih transportnih zrakoplova, pozivajući se na podatke o zračnom prometu, razgovore s predstavnicima pobunjenika i razgovore s više dužnosnika u nekoliko država.
Podsjetimo, i The Wall Steet Journal ovih je dana objavio kako CIA direktno asistira pobunjenicima te im za dostavljeno oružje odmah daje i potrebnu obuku (opširnijeThe Wall Street Journal: proširena uloga CIA-e u sirijskom konfliktu).
Nova istraživanja NYT-a upotpunjuju raniju sliku – ističe se kako je oružje u Hrvatskoj kupila Saudijska Arabija te kako se isto tada počelo prebacivati iz zagrebačke zračne luke jordanskim teretnim zrakoplovima u Tursku gdje je odmah postajalo dostupno pobunjenicima koji se iz Turske prebacuju na front u Siriju.
Proširenje zračnog mosta na Hrvatsku traje već nekoliko mjeseci, prema pisanju NYT-a. Još krajem prošle godine počeli su redovni letovi između Zagreba i Ammana, navodi se kako su Saudijci kupovali hrvatsko pješačko naoružanje direktno iz hrvatskih zaliha. Kontrole leta na Cipru potvrđuju kako je prvi let na relaciji Amman-Zagreb otišao 15. prosinca prošle godine. Do veljače je obavljeno 36 letova.
Informacije govore kako su jordanski teretni zrakoplovi letjeli koristeći pozivne signale jordanske vojske. U isto vrijeme počinju intenzivniji letovi iz Saudijske Arabije i Katara za Tursku. Zrakoplove su uočili civili i obavijestili oporbene političare u Turskoj koji se protive Erdoganovoj politici prema Siriji.
Koju oporbu da hrvatski civili obavijeste, to je trik pitanje koje bismo mogli postaviti. U Turskoj barem postoje, i to relativno snažne, oporbene stranke koje se protive transferu oružja za pobunjenike. “Uporaba turskog zračnog prostora u ovom kritičnom trenutku, dok konflikt traje s druge strane granice, i to od strane zrakoplova zemalja za koje se zna da su ključne sile u ovom konfliktu, upliće Tursku u ovaj konflikt”, rekao je Attilla Kart, zastupnik turskog parlamenta i član opozicione Republikanske stranke.
Glasne osude oporbe neće znatno utjecati na aktualni proces ilegalnog naoružavanja sirijskih pobunjenika, ali Turska barem ima neosporni alibi da nikada njena cijela politička garnitura nije pomagala ovaj ilegalni rat koji se kosi sa svim međunarodnim pravilima. Tko će javno predstaviti stanovnike Hrvatske koji se podjednako kao i mnogi Turci protive militarizaciji sirijske krize? O ovim pitanjima bi trebalo povesti ozbiljnu raspravu.
NYT prenosi kako i Hrvatska i Jordan opovrgavaju sudjelovanje u naoružavanju sirijskih pobunjenika. Jordanski zrakoplovni dužnosnici išli su tako daleko da su čak opovrgnuli da su se letovi ikada dogodili. Slično je i u Hrvatskoj, odmah su se proširile priče da Hrvatskoj “netko smješta” te da je cijela priča o jordanskim teretnim zrakoplovima u zagrebačkoj zračnoj luci lažna.
Kako ističe NYT, jordanski direktor kompanije Jordanian International Air Cargo, Muhammad Jubour, prvo je 7. ožujka rekao kako nema nikakvih saznanja o letovima u ili iz Hrvatske. “To su sve laži, nikada nismo to radili”, rekao je tada. No, regionalni dužnosnici kontrole leta, koji su napravili istragu, potvrdili su kako su se letovi ipak dogodili te su ponudili objašnjenje – “Jordanian International Air Cargo je kompanija koja radi za jordanske vojne zračne snage”.
Nakon što su ova nova saznanja predstavljena gospodinu Jubouru, rekao je kako njegova kompanija nema Ilyushin teretne zrakoplove. Tada je upitan zašto onda web stranica njegova kompanije iste ima istaknute na slikama? Konkretno se radilo o dva modela Ilyushin-76MF, ispod slike je pisalo kako su isti dio flote JIAC-a. Jubour još nije dao odgovor na to pitanje, a te noći web stranica kompanije jednostavno je ugašena, prenosi NYT.
Ovo je zgodno vrijeme za prisjetiti se pojedinih izjava od prošle godine: Vođa sirijske oporbe u Hrvatskoj: “Svjesni smo da je Hrvatska više no ijedna druga zemlja podmetnula leđa zbog Sirije – ali ne smije to sad uprskati”.
Izvore nudi američki New York Times, tako da nećemo ništa prejudicirati, no teško da bi novinari NYT-a išli ovako daleko samo kako bi “napakostili Hrvatskoj” kako neki ovih dana pričaju. Nadalje, hrvatske koalicijske vlasti nisu se pretjerano ni trudile demantirati ovu vijest, osim onog kratkog službenog demanta. U cijelu priču sada se ubacuju razna obavještajna, kontra-obavještajna i koja sve ne druga “podzemlja”, no za koga su namijenjeni svi ti spinovi, teško je reći. Stiče se dojam da u hrvatskoj Vladi nikoga i nije previše briga što će se misliti ili na kakvim će sve sramotnim kartama osvanuti Hrvatska. No, mnoge to zasigurno ne iznenađuje, još od rata u Libiji 2011. poznato je na čijoj strani se nalazi Hrvatska.
Pritom treba napomenuti kako se znatan dio članica Europske Unije protivi slanju oružja za pobunjenike, unatoč inzistiranju Britanije i Francuske (vidi:Anglo-francuski plan naoružavanja pobunjenika u Siriji naišao na snažan otpor ostatka Europe)
Ovo nije ni prvi ni zadnji put da se nalazimo na pogrešnoj strani međunarodnih zbivanja i zauzimamo nepotrebne stavove onda kada bismo, imajući u vidu naš položaj, ekonomiju i turističku industriju, iz strateških razloga morali ostati neutralni. Na potezu nije hrvatska Vlada, niti oporba, jer oba entiteta zapravo su “jedno” i imaju apsolutno identične vanjskopolitičke stavove, mada se ni na unutarnjim pitanjima pretjerano ne razlikuju. Na potezu mora biti hrvatski narod koji će pogrešnu politiku osuditi, pravovremeno je kritizirati i ponuditi alternativu koja će biti slobodna od utjecaja imperijalističkih i militarističkih sila.