Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Nakon svađe Klub Bošnjaka najavio blokadu rada federalnog Doma naroda

Must Read

Današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH obilježila je neugodna situacija koja je nastala nakon što su izaslanici izglasali izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Naime, nakon što je okončano glasanje počelo je, izvan ikakve rasprave, dovikivanje između federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića i izaslanika Kluba Bošnjaka Harisa Zahiragića tijekom kojeg su pale uvredljive riječi. Njihov dijalog želio je prekinuti izaslanik Kluba Hrvata Ilija Ilić govoreći da ga treba konačno okončati. Međutim, i tu su uslijedile neugodne riječi između Zahiragića i Ilića.

Potom je predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) kazao da izaslanici tog kluba neće raditi pod ovakvim uvjetima jer su doživjeli neugodnosti i uvrede.

– Tražio sam pauzu, nije udovoljeno. Predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović je nastavio sjednicu i svojim dvostrukim aršinima dopustio da ovo eskalira – kazao je Zukić, koji je zatim održao sjednicu Kluba Bošnjaka na kojoj je zaključeno da se izaslanici Bošnjaka neće vratiti na današnju sjednicu.

Zatražili su, kako kaže Zukić, razgovor s predsjedateljem doma nakon kojeg će konačno odlučiti kada će naredni put sudjelovati u radu Doma naroda.

– Želimo da zaštitimo poštovanje i ugled izaslanika Bošnjaka koji predstavljaju bošnjački narod u ovom domu. Smatramo da je Martinović napravio proceduralne greške. Na kraju smo osudili i sam čin izjava koje su danas prešle u okvire žustrih rasprava u ovom domu. Doživjeli smo neugodnosti i uvrede. Neka nastave tako raditi. Onako su odluke donosili bez nas i ovu Vladu su imenovali protivno volji Bošnjaka – izjavio je Zukić novinarima.

Javnosti se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je ukazao da je izaslanik Zahiragić na sjednici iznio neistine i optužio ga da je „pravi medijski spektakl“.

– To je Zahiragićev zadatak da isprovocira i da prekine rad doma. Inače, po mnogim stvarima i pitanjima imamo dobru suradnju s predstavnicima Stranke demokratske akcije u oba doma i Klubom Bošnjaka. Danas je odlična stvar urađena usvojene su izmjene i dopune Zakona o MIO – rekao je Delić.

S druge strane, Zahiragić govori da mu je Delić rekao s govornice „marš“ i da je onda ministra pozvao da „prekine“.

– To je riječ koja nije parlamentarna, pristojna i normalna. Tada sam tražio od predsjedavajućeg Doma da ga upozori i nakon toga je Ilić iz HDZ-a BiH počeo braniti Delića i zbog toga me je vrijeđao – naveo je Zahiragić.

Izaslanik Ilić na sjednici je opomenuo Zahiragića da nema smisla da više priča kada je navedeni zakon prošao.

– On me je ružno pogledao i rekao šuti ti „debeli“. Prethodno je polemizirao s Delićem i svima je to postalo naporno jer je rasprava o zakonu službeno bila završena – poručio je Ilić nakon završetka sjednice.

Hoće li izaslanici Kluba Bošnjaka sudjelovati na narednoj sjednici Doma naroda ostaje da se vidi nakon što se održi sastanak predsjedateljem doma Martinovića s članovima Kluba Bošnjaka./Fena/HMS/

- Advertisement -

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vesna Pusić: U Hrvatskoj ima koketiranja s rehabilitacijom ustaštva

Ne mislim da je komemoracija u Jasenovcu nevažna ili da pada u sjenu. Dapače, mislim da je to vrlo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -