Petak, 19 srpnja, 2024

RTV HERCEG-BOSNE DEZAVUIRALA NAPAD NA POVIJESNE ČINJENICE: Muslimanski vojnik u Mostaru obećao da će se do smrti boriti za HVO

Must Read

Nakon što su iz Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara umanjili ulogu i značaj HVO-a u obrani Mostara, oglasili su se iz Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i neki od političkih aktera demantirajući navode te organizacije. Navode niz dokumenata te pozivaju pripadnike te organizacije da se javno sučele.

Obrana Mostara povjerena HVO-u

Petar Zelenika, prvi zapovjednik obrane Grada Mostara, navodi kako je već 1990. godine počela priprema za obranu Mostara, ali i čitave doline Neretve. Vidjevši što sprema velikosrpska politika na ovim prostorima, Hrvati su počeli pripremati plan za obranu i oslobađanje. Kada je u pitanju sam Grad Mostar, Zelenika navodi kako je i Predsjedništvo BiH prepoznalo da je jedino HVO u stanju braniti Mostar, pa im je službenim putem to i dodijeljeno. Stoga Zeleniku čudi kako sada pojedinci iz Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara zaboravljaju povijesne činjenice.

Petar Zelenika, prvi zapovjednik obrane Grada Mostara | Printscreen: RTV HB

“Ako su oni stari borci – pravi, onda mi je to još smješnije. Oni znaju što je i kako je bilo. Ne bih ulazio u njihove izjave i odgovarao, ali spomenuli su mi Humu (Esad, nap. a. RTV HB) pa mi je to sada čudno znajući njega kao borca i vojnika. Nek’ im bude tako”, kazao je Zelenika za RTV HB.

Dokumenti i članci dokazuju ulogu HVO-a

Kako navodi Zelenika, postoji puno dokumenata koji opravdavaju njegove navode.

“U svim dokumentima te u objavama u ‘Jutru’, ‘Riječi’ – novinama iz onoga vremena – sve je jasno. Riječi novinara Karabega (novinar Mugdim Karabeg, nap. a. RTV HB), pa Arifa Pašalića. Sve se može naći…”, izjavio je Zelenika.

Muslimani branili Mostar kao pripadnici HVO-a

A da se sve može naći, uvjerili smo se i sami. Na YouTubeu postoji puno snimki iz ratnog vremena.

“Ja sam Musliman i ponosim se time što sam Musliman”, kazao je novinaru pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a.

“Niti sam zapostavljen od strane HVO-a, niti nitko od Muslimana. Ovdje su pretežno Muslimani. Nitko niti je šikaniran”, kazao je navedeni vojnik u snimku koji je dostupan na YouTube platformi.

“Do smrti ću se boriti za HVO”

Drugi pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna na spomenutoj snimci govori da je rat “prljav i težak” te da opcija napuštanja položaja ne dolazi u obzir jer je to izdaja.

“Mi kada smo oslobodili Baćeviće, Jasenicu, Donju Mahalu, Luku, Carinu, TO tada nije ni postojao (Teritorijalna obrana, nap- a.). On je došao tek poslije kada smo mi bili na Veležu”, kaže pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna.

Jedan od pripadnika Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a | Printscreen: RTV HB

“Meni je HVO dao oružje. Ja ću se do života, do smrti za njega boriti i nek’ to svi Muslimani čuju, da bi to trebali poštivati. Nemojte zaboraviti što su im uradili ti četnici, palili kuće. Tek preko HVO-a došli su na svoje ognjište”, kazao je u spomenutoj snimci još jedan pripadnik Samostalnog mostarskog bataljuna koji je djelovao pod upravom HVO-a.

“Prva opcija bila HVO, gdje ću?”

Još jedan vojnik Samostalnog mostarskog bataljuna pojavljuje se u videu. Predstavio se kao Ibrahim Bostandžić zvani Perka, a za sebe kaže da je najstariji vojak (ratnik, nap. a.) HVO-a.

“Kada je Mostar počeo ulaziti u rat, shvatio sam da moram ostati braniti svoj grad. Normalno, prva opcija bila je HVO. Gdje ću? Da je išta drugo bilo, bio bih tu”, istaknuo je Bostandžić.

Bubalo: Ne smijete dopustiti da se laž ponovi sto puta

Oglasili su se i iz Hrvatske republikanske stranke, kažu kako je bitno reagirati na povijesne neistine.

“’92. godine oni su se zahvaljivali HVO-u, hrvatskim vojnicima i Hrvatskoj da bi 2024. godine rekli da nisu sudjelovali. To je uskakanje sam sebi u usta. Opet moram ponoviti da ne smijete dopustiti da se laž ponovi sto puta jer bi slučajno mogla postati istina pa bi ljudi koji nisu upućeni možda mogli povjerovati u takve beskrupulozne laži”, kazao je za RTV HB Silvio Bubalo iz Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Silvio Bubalo iz Hrvatske republikanske stranke | Printscreen: RTV HB

Muslimani preko linija HVO-a pronašli spas u Hrvatskoj

Sve što su radili u ratnom periodu, radili su kako bi pomogli i Hrvatima i Muslimanima pa su brojni Muslimani upravo preko linija HVO-a pronašli spas u Hrvatskoj, a neki preko Hrvatske i dalje u zapadnoeuropske zemlje, kazao je Zelenika.

“Napravili smo ‘Put spasa’. On je najbitniji za spas Mostara i cijele Bosne”, dodao je Zelenika pojasnivši da se radi o putu koji je preko Goranaca vodio do Širokog Brijega.

“Tu su svi izišli i sve se to zaboravlja”, kazao je Zelenika dodavši da je u svakoj bojni HVO-a koja je djelovala u Mostaru bilo pripadnika Muslimana koji su dobrovoljno pristupili u njen sastav, pojasnivši da se obrana nije organizirala preko Ureda obrane. To su, kako kaže, radile HDZ i SDA koje su kao stranke-pobjednice organizirale i obranu i stožere.

Najveću ulogu imao HVO

Činjenica je kako je Mostar obranjen od velikosrpske agresije, a svi relevantni dokumenti i videozapisi pokazuju kako je u tome najveću ulogu imao HVO./HMS/

- Advertisement -

62 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

62 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge u Hercegovini

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćilo je da je zaprimilo informaciju Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -