NAKNADNA PAMET: Sorensen i Moon tek sad vide kontrolu nad FTV-om?

Povodom nedavnih događanja u vezi sa Upravnim odborom RTV FBiH, zajedničkom izjavom oglasili su se ambasador Delegacije EU Peter Sorensen i ambasador SAD Patrick Moon.

Problem na koji se izjava odnosi nastao je kada je Predstavnički dom Parlamenta FBiH 26. lipnja imenovao tri člana privremenog Upravnog odbora RTV F BiH, a federalni Dom naroda 3. srpnja potvrdio ovu odluku, iako u Zakonu o RTV FBiH ne postoji koncept privremenog Upravnog odbora. Takođe, prema ovom zakonu, u jednoj kalendarskoj godini samo jedan član Upravnog odbora može biti smijenjen u jednoj kalendarskoj godini.

U svojoj zajedničkoj izjavi, ambasadori kažu kako u ovoj osjetljivoj oblasti, koja direktno utječe na težnju Bosne i Hercegovine da postane član Europske unije, pozivaju sve institucije u zemlji da poštuju važeće zakonske odredbe, uz obazrivo djelovanje i izbjegavanje procedura koje se tiču javnih medija, ako bi one mogle biti protivne navedenim principima.

“Učvršćivanje nezavisnosti medija započinje sa stavljanjem novog akcenta na jačanje nezavisnosti svih sistema javnog emitovanja u BiH, kao i Regulatorne agencije za komunikacije. EU će i dalje pratiti napredak Bosne i Hercegovine ka EU mjeren time da li se i u kojoj mjeri zemlja pridržava principa vladavine prava, te osigurava slobodne, profesionalne i nezavisne medije. SAD će i dalje pomno pratiti ovo pitanje, obuhvatajući ga i u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Zašto SAD nije do sada reagirao na program FTV-a koji je bio pod strogom partijskom šapom SDP-a mr. Moon nije dao odgovor dok je Sorensen šutio. Europljani inače šute dok Ameri pričaju u BIH iako je BIH dio Europe a ne Amerike.