Utorak, 18 lipnja, 2024

Najdugovječniji član Predsjedništva Željko Komšić, postigao je – ništa

Must Read

Ovih dana navršava se četiri godine kako je najdugovječniji član predsjedništva spektakularno objavio vlastiti politički manifest.

U njemu je obznanio da će se trajno zalagati za “odbacivanje konstitutivnosti” (protuustavno djelovanje*) te javno obećao da će o svojoj misiji upoznati svakog (!) međunarodnog zvaničnika s kojim se sretne.

Nećemo biti zlobni pa primjetiti da je ukupan broj međunarodnih zvaničnika s kojima se “sreo” u zadnje četiri godine ispod 10.

Ono što ipak moramo primjetiti jesu rezultati njegovog ustrajnog političkog angažmana.

Rezultati se najbolje mogu sažeti u rečenici pisma koje je Najdugovječnijem poslao sam Joe Biden, jedini član Predsjedništva SAD.

On kaže:

“Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju”.

I tako Najdugovječniji član, nakon 20 godina ubjeđivanja cijelog svijeta da on ne predstavlja nikakve narode, i četiri godine ubjeđivanja “svakog” da konstitutivni narodi ne trebaju ni postojati, dobije potvrdu da ga svi ipak vide kao nešto što on nije.

Nije Biden ni pogriješio niti je jedini

U posljednjih četiri godine čitava se međunarodna zajednica složila da su konstitutivni narodi ustavna kategorija koja se neće i ne treba mijenjati pa je u skladu s tim djelovao i OHR – institucionalno tijelo međunarodne zajednice u BiH.

Od silne borbe zadnjih 20 godina, od čega 40 minuta pred zgradom OHR-a, Najdugovječniji član Predsjedništva postigao je – ništa.

Ustvari, prije njegovog prvog mandata bilo je zamislivo da značajan dio najmnobrojnijeg konstitutivnog naroda i pristane na određene redukcije konstitutivnosti.

Nakon što su konkretno vidjeli kako to zamišljaju u Sarajevu, nestali su.

Kad smo već kod Sarajeva, gradonačelnica istog je dan državnosti BiH odlučila proslaviti na mezaru Alije Izetbegovića.

Osim što je potpisom verificirao konstitutivne narode, nepoznata je njegova uloga i važnost u danu državnosti.

Praksu neumjerenog obilaska mezara Alije Izetbegovića ima i Najdugovječniji član Predsjedništva što je očito njegov oblik borbe protiv konstitutivnosti.

Ovakvi akteri s ovakvom borbom nisu mogli doći do drugog rezultata osim međunarodne potvrde konstitutivnosti naroda u BiH kao trajne kategorije na kojoj počiva BIH još od svoje obnove državnosti.

Tvrtko Milović l Facebook.com

- Advertisement -

25 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -