Subota, 20 srpnja, 2024

Raguž: Suštinski nema ideološke razlike između pseudograđanskog bloka “Osmorke” i SDA. Treba pričekati formiranje Doma naroda

Must Read

Suštinski nema apsolutno nikakve razlike jer je ovaj pseudograđanski blok ideološki identičan SDA. Tu se radi o kontroli struktura. Suštinski se neće ništa promijeniti, samo će se možda promijeniti akteri. Ono što danas radi SDA sutra bi mogla “Osmorka”.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je za N1 da nema suštinske ideološke razlike između stranaka “Osmorke” i SDA, kada se radi o dogovoru s HDZ-om BiH. “Dovoljno se samo prisjetiti one famozne tužbe protiv Srbije kada su se svi okupili u Vijećnici. Oni su svi pokazali isto lice, tj. dva naličja iste kovanice”, ocijenio je Raguž.

Zbog čega ste bili skeptični da će doći do potpisivanja sporazuma “Osmorke” i HDZ-a? Znači li da je SDA van vlasti?

Ne znači to još ništa. Ne bi bio ni prvi ni posljednji sporazum koji je prekršen. Dok se god ne zna razvoj situacije u Domu naroda FBiH i dok ne dođe rok 2. prosinac, koji je definirao Schmidt, apsolutno su otvorene sve opcije. Naravno da je HDZ-u mnogo draže imati dogovor sa SDA jer je to uvriježena struktura koja desetljećima vlada u Federaciji i državi. To je “momčad” koja dobiva. Njima je u interesu da se ta “momčad” ne mijenja, ali ima pritisak međunarodne zajednice koja želi izbaciti jednog od tri glavna igrača, to je u ovom slučaju SDA. Ja ovu situaciju (dogovor “Osmorke” i HDZ-a) gledam kao svojevrsno bildanje mišića od HDZ-a i jačanje pregovaračke pozicije u odnosu na SDA.

Ako SDA bude imala određene alate u svojim rukama vrlo je jasno da će ova stranka biti akter s kojim će se formirati vlast. Zato bih ja u vezi ovog dogovora sa “Osmorkom” pričekao 2. prosinca da vidim kako će biti formiran Doma naroda.

Koja je razlika u koaliciji HDZ-Osmorka i HDZ-SDA? Što je bolja opcija za građane BiH?

Suštinski nema apsolutno nikakve razlike jer je ovaj pseudograđanski blok ideološki identičan SDA. Tu se radi o kontroli struktura. Suštinski se neće ništa promijeniti, samo će se možda promijeniti akteri. Ono što danas radi SDA sutra bi mogla “Osmorka”. Ja sam pobornik promjena, volio bih da dođe do promjene na tom bošnjačkom političkom spektru. Dovoljno se samo prisjetiti one famozne tužbe protiv Srbije kada su se svi okupili u Vijećnici. Oni su svi pokazali isto lice, tj. dva naličja iste kovanice.

Ponovo ste kritizirali intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH. Ne mislite da tim izmjenama olakšao formiranje i funkcioniranje vlasti prije svega u FBiH?

Referirao sam se prvenstveno na izmjene izbornog procesa kojima su omogućeni najkorumpiraniji izbori u povijesti Bosne i Hercegovine. To su činjenica i tako pokazuje matematika. Prema Agenciji za statistiku u BiH živi 2,1 milijun punoljetnih građana, a glasalo je 1,7 milijuna. To znači da je na izbore izašlo preko 80 posto. Imamo dokaze da su isti glasači po 20 ili 30 puta glasali na raznim biračkim mjestima. Sve im je to omogućio Schmidt i OSCE. Ponavljam da su ovo bili najkorumpiraniji izbori u povijesti Bosne i Hercegovine, a najveću odgovornost za to ima Schmidt i međunarodne organizacije koje su omogućile istim osobama da rade malverzacije na biračkim mjestima. I da ljudima ukradu demokraciju.

- Advertisement -

11 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -