Published On: Uto, stu 20th, 2012

Na suđenju Edinu Džeki svjedoci tužiteljstva potvrdili zločine u Trusini

Na suđenju bivšem pripadniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) Edinu Džeki za zločine u Konjicu i Jablanici, Mara Drljo i Cecilija Šimeunović, svjedokinje Državnog tužiteljstva, ispričale su kako su u travnju 1993. godine nepoznati vojnici napali selo Trusina, te ubili nekoliko mještana Hrvata.

Mara Drljo, koja je živjela u selu Trusina sa suprugom Franjom i obitelji, kazala je da je 16. travnja 1993. godine ujutro u blizini svoje kuće čula “pucnjeve i rafale”, kada se sa mužem Franjom sakrila u podrum.

“Nismo tu dugo bili kada su nas nepoznati vojnici pozvali i poredali uz kuću”, rekla je Drljo.

Prema kazivanju svjedokinje, nepoznati vojnici – među kojima je bila i jedna žena – natjerali su njenu sudjedu Milku Drljo da ode na položaj Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iznad sela Trusina i nagovori vojnike da se predaju.

“Ona se vratila i s njom nekoliko vojnika odozgo. Poredali su šest muškaraca, a nas ostale su uveli u kuću pored. Čuli smo pucnjavu i znali da su ih pobili. Bilo je tamo dosta uniformiranih ljudi, ali nisam nikoga poznala”, rekla je svjedokinja, dodavši da je njen suprug bio jedan od muškaraca koji su ubijeni.

Drljo je dodala da je dan kasnije razmijenjena u Buturović Polju, ali da je prije toga otišla do svoje kuće, gdje je vidjela tijela stričevića Ivana Drlje i susjeda Stipe Ljubića.

Na ovom ročištu je u korist Optužbe svjedočila i Cecilija Šimeunović, kćerka svjedokinje Mare Drljo, potvrdivši da su njen otac Franjo i nekoliko drugih mještana sela Trusina ubijeni 16. travnja 1993. godine.

Državno tužiteljstvo tereti Edina Džeku za sudjelovanje u napadu na selo Trusina 16. travnja 1993. godine, te u ubojstvima šest civila hrvatske nacionalnosti i tri ratna zarobljenika.

Džeko je optužen i za zločine nad hrvatskim civilima u Jablanici počinjene 1993. godine. On je izručen BiH u prosincu prošle godine, otkad se nalazi u pritvoru.

Suđenje će biti nastavljeno 27. studenog, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare