Published On: Pon, lis 22nd, 2012

Na izborima u Baskiji pobjedili separatisti

Konzervativna Baskijska nacionalistička stranka pobjedila je na izborima u Baskiji, a za njom slijedi koalicija ljevičarskih separatista Euskal Herria Bidu.

Na regionalnim izborima u Galiciji, Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya osvojila je apsolutnu većinu glasova.

Regionalni izbori smatraju se ključnim testom za vladinu politiku štednje.

Baskijska nacionalistička stranka (PNV) osvojila je 27 mjesta u regionalnom parlamentu, a koalicija Bildu 21 mjesto.

Oporbena Socijalistička stranka našla se na trećoj poziciji sa 16 osvojenih mjesta, a za njom slijedi Narodna stranka s 10 zastupničkih mjesta.

Analitičari su ocijenili izbore u Baskiji kao povijesne.

Koalicija Bildu je oformljena nakon odluke španjoslke vlade da zabrani djelovanje političkog krila naoružane separatističke grupe ETA prije skoro 10 godina.

Stranka zastupa političke stavove onih koji su u prošlosti podržavali ETA-u, iako je za razliku od svojih prethodnika, javno osuđivala uporabu nasilja u političke svrhe.

Očekuje se da Bildu i PNV formiraju koaliciju koja bi uskoro mogla insistirati na referendumu o neovisnosti Baskije, javlja dopisnik BBC-a iz Madrida.

To bi izazvalo velike probleme za središnju vladu u Madridu, posebno kada su izborni rezultati u Baskiji objavljeni nekoliko tjedana uoči izbora u drugoj španjolskoj regiji, Kataloniji, gdje su također u porastu pozivi za održavanjem referenduma o neovisnosti, javlja dopisnik BBC-a.

Čelnik PNV-a Inaki Urkullu nije govorio o planovima o formiranju koalicije, ali je poručio na skupu stranačkih pristalica nakon izbora u Bilbau: “Nova era je počela”.

Laura Mintegi, čelnica koalicije Bildu, poručila je pristalicama: “Vrijeme je da počnemo razmišljati o sebi kao o narodu, naciji. Vrijeme je došlo da prestanemo primati naređenja iz Madrida”.

Rajoyova stranka je doživjela izborni uspjeh u njegovoj rodnoj Galiciji nakon što je dobila još tri zastupnička mjesta, osiguravajući 41 mjesto u 75-članoj skupštini. Socijalisti su osvojili 18 mjesta, dok su dvije nacionalističke stranke zajednički osigurale 16 mjesta.

Španjolska je u ekonomskim problemima otkako je 2008. godine globalna ekonomska kriza izazvala velike potrese na tržištu nekretninama, izazivajući velike gubitke na tržištu.

Ekonomisti su prognozirali da će se recesija produbiti, a 17 španjolskih pokrajina opterećno je velikim dugovima.

Nezaposlenost na razini države iznosi 25 posto, a u Galiciji 21 posto. Širom zemlje izbili su prosvjedi protiv vladine politike štednje.(Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare