Na današnji dan srušena Franjevačka crkva u Mostaru

Simfonijski orkestar Mostar održat će danas koncert pod nazivom „In te Domine speravi“ u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Izvedbom Schubertove Mise u G-duru i Mozartova Koncerta za obou u C-duru, mostarski simfoničari žele podsjetiti na 30. obljetnicu smrti svoga kolege, istaknutog glazbenika, prvog oboista Eduarda Vidovića, koji je u svom gradu, kao i na mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i inozemstvu, ostavio neizbrisiv trag, kako na solističkoj koncertnoj sceni tako i kao orkestralni glazbenik.

No, koncert se s posebnim povodom priređuje u župnoj i samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla, svima nama znanoj kao franjevačka crkva. Naime, upravo je na današnji dan, 9. svibnja, prije točno 30 godina crkva sv. Petra i Pavla, jedan od simbola ovoga grada, spaljena i posve uništena. No već potkraj ratnih zbivanja vrijedni su franjevci, višestoljetni čuvari naše vjere i kulture, počeli raditi na podizanju novoga Božjeg hrama na temeljima stare crkve. Stoga Simfonijski orkestar Mostar, zajedno sa svojim prijateljima i solistima iskazuje osobitu zahvalnost braći franjevcima Hercegovačke provincije za ustrajnost da iznova podignu crkvu iz pepela, a svima nama osiguraju mjesto mira, molitve i utjehe.

Solisti na koncertu su:

solistica na oboi Iva Ledenko – Zagreb,

Nela Katalenić-Klinar, solo sopran – Zagreb,

Emanuel Tomljenović, solo tenor – Zagreb i

Marin Čargo, solo bariton – Zagreb.

Na koncertu će sudjelovati članovi četiri zbora:

Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru

Mješoviti zbor župe sv. Mateja „Benedikt“

Akademski zbor „Pro musica“

Zbor Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca

Zborovođe koje su predano radile na uvježbavanju mladih su: prof. mr. art Katja Krolo-Šarac, don Dragan Filipović I Emil Bevanda.

Na programu su djela Bacha, Mozarta i Schuberta.

Dirigent je Filip Milošević iz Mostara.

Pokrovitelj koncerta je Grad Mostar. Ulaz je slobodan, a koncert počinje u 19:30 sati.

Ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko i fra Danko Perutina, gvardijan bili su gosti u našem Otvorenom programu Radija Herceg Bosne urednice i voditeljice Mirjane Šimunović.