DA OVO KAŽE MILANOVIĆ PLENKOVIĆ BI POLUDIO, OVAKO ŠUTNJA: “Nećete u EU još desetljećima” – poručuo je Macron Ukrajincima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u ponedjeljak u Strasbourgu za stvaranje “Europske političke zajednice” kako bi se povećala suradnja Europske unije s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

“Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Europu po pitanju više politika, ali je Europa postavila ljestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrirati neke države u sljedećim godinama ili čak desetljećima”, kazao je Macron na konferenciji za medije nakon završne svečanosti povodom završetka Konferencije o budućnosti Europe u Europskom parlamentu.

Ranije je u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.

S tim bi zemljama Europska unija surađivala o političkoj suradnji i “kolektivnoj sigurnosti” što je, prema Macronu, “korak prema sigurnosnoj arhitekturi koju trebamo”.

Format suradnje s drugim europskim zemljama samo kroz europske integracije blokira u određenoj mjeri energetsku, kulturnu i drugu suradnju, smatra francuski predsjednik. “Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze”, kazao je Macron./Hina/HMS/