Published On: Pon, svi 9th, 2022

LJUBIĆ: Treći entitet je u duhu Daytona i ne krši njegova načela

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o odluci HNS-a i HDZ-a da izađu na izbore bez obzira na izmjene Izbornog zakona, ali je komentirao i teritorijalni preustroj BiH koji se nalazi među zaključcima ovog Vijeća rekavši da je i treći entitet zapravo u skladu s načelima Daytonskog sporazuma.

Komentirajući današnju odluku HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da idu zajedno na izbore bez obzira na to hoće li doći do izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Ljubić je naglasio da je trenutni Izborni zakon neustavan i da prema tome nema uvjeta za zakonite, poštene i slobodne izbore.

“S druge strane, pošto mi brinemo o interesima hrvatskog naroda koji nas je birao, dužni smo u bilo kojim okolnostima, pravednim ili ne, da se na ove izbore ide. Stranke će se pripremiti, a predstavnici stranaka su dogovarale načine izlaska na izbore koji se neće razlikovati od prošlih modaliteta. Tamo gdje je hrvatska pozicija ranjiva ići će se zajednički, a ondje gdje su Hrvati većinski strankama je dozvoljeno da koaliraju ili da samostalno izađu.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, svi su se opredijelili da se podrži jedan kandidat. Održavanje izbora po neustavnom Izbornom zakonu jer Hrvati ne mogu birati svoje legitimne predstavnike može samo dodatno produbiti krizu u BiH, a što dalje može iz toga proisteći ja vam to ne mogu reći”, kazao je Ljubić.

Dragan Čović je prethodnih dana govorio da će se nastaviti pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH te da je to obećano iz Europske unije čiji će predstavnici, kako kaže, doći u BiH kako bi sudjelovati u pripremi tih sastanaka. Ljubić je upitan o kakvih sastancima je riječ te tko bi trebao iz EU doći u našu zemlju?

“Postoji jasna poruka da je dužnosnik na najvišem nivou u Europskoj uniji spreman doći u posjet BiH i pretpostavljam da je u tijeku jedna tiha diplomacija unutar same EU zajedno sa saveznicima preko Atlantika i sa stranama u BiH da se vide pod kojim uvjetima bi ta posjeta bila organizirana. Odgovor na ovo pitanje će biti jasna poruka iz BiH jesmo li mi istinski opredijeljeni za Europsku uniju ako prihvaćamo njene dobre usluge i standarde koje nam nudi. Znam tko bi od dužnosnika mogao doći, ali vam neću reći. A i hoće li doći to zavisi od odgovora iz BiH kojeg trebaju dati partneri koji su zaduženi da se dogovore oko Izbornog zakona, koji su pregovarali u Neumu i Sarajevu”, naveo je Ljubić.

S obzirom na to da se u zaključcima HNS-a navodi i teritorijalni preustroj BiH novinare N1 interesiralo je što to točno podrazumijeva.

“Naravno da je ova država neracionalno organizirana s četiri nivoa vlasti, 14 Ustava, 14 vlada, 150 ministara i ovoj državi je neophodna nova administrativno-teritorijalna organizacija čak i da nema problema oko legitimnog političkog predstavljanja. Važno je istaći da bilo koji preustroj BiH mora biti vođen načelom konstitutivnosti tri naroda što je Ustavni sud na osnovu apelacije Alije Izetbegovića jasno odlučio. Na osnovu te presude sasvim je legitimno da BiH ima dva, tri ili pet entiteta kao što je legitimno da ne bude niti jedan ako se sva tri konstitutivna naroda slože. Dakle, treći entitet je sasvim u duhu Daytonskog sporazuma i ne krši njegova načela. Nadam se da se o tome neće morati ni razgovarati, ali ako se nastavi političko nasilje nad Hrvatima, ako se oni izbace iz vlasti i u konačnici ako nema spremnosti da se dogovara da se stvari vrati na legalne ustavne okvire, onda konstitutivni narodi imaju pravo razmišljati o rješenjima koji će osigurati opstojnost naroda na ovom prostoru”, rekao je.

Ljubić je proteklih dana dospio u fokus bošnjačke javnosti zbog istupa na HRT-u kada je citirao narodnu izreku: “Oj Turčine za nevolju kume i ti Vlaše lažni pobratime”, a što su mu neki zamjerili.

“Jako sam razočaran da je itko iz ove metafore vezane za poslovicu staru nekoliko stotina godina mogao izvući bilo što loše. Neka oprosti svako tko je tako reagirao, ali to meni govori o gluposti ili lošim namjerama. Ta metafora je imala za cilj da kaže da se ljudi dogovaraju iz dobre volje i ljute nevolje zapravo”, poručio je Ljubić./HMS/

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
12 dana prije

Mi hercegovački muslimani ostajemo u hb ako je vrate biće posla nema gladi a bake nek uživa u bosni

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
12 dana prije

Prrrd….Skutore…Bošnjaci su uvijek bili vlasnici južne Bosne….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
11 dana prije

Možda ,bosne ali ne i Hercegovine .
Baljezgaš gluposti ,bošnjaci ne postoje samo muslimani ,neznalico .

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 dana prije

Tišu katolički teroristo PORVACENI bošnjo katoličke crkve stariji su u Bosni CIGANI od tebe..hercegovina na bos.je VOJVODINA

putnik83
putnik83
12 dana prije

Site se te jadne Herceg-Bosne od izbora do izbora.
Za treći entitet moj Ljubiću triba petlja i puno,puno,muško dice.Morali bi bit spremni položit još 6 tisuća života,a onda past travu i trpjet desetljeće sankcija,izolacije i bijede.Jest opute od opanaka kao Tito na Neretvi i Kozari.
Skup je put preko vode do slobode.
Dok bi Zapad prihvatio 3. entitet svi bi bilo ki sjevernokorejanci.Najdeblji bi bilo Čova i Božo.
Procesi u Europi i svijetu danas idu u smjeru ukidanja granica,nacija,entiteta,a ti si se sad sitija tražit politička prava za hrvatski narod?Suverenistički koncept?
Ovi naši kao da ne vidi što se događau u svijetu? Kao da nikad nisu čuli za Agendu 2021.,2030,wook ideologiju,Clausa Schwaba,Svjetski ekonomski forum,NWO,4.industrijsku revoluciju,zelene tehnologije??
Kao da nisu čuli da se unutar EU priprema reforma temeljnog ugovora koji državama članicama jamči pravo veta na odluke središnjih vlasti u Briselu?
Idemo de iure prema SED-u(sjedinjene europske države),a on bi sad treći?
Ljubić kao da ne zna da su Bošnjaci donirali milijun dolara demokratskoj stranci u SAD-u i ovaj put?Da imaju lobističku mrežu u Londonu,Berlinu,Briselu?
Ljubić kao da ne zna da iza njih stoji Muslimansko bratstvo,Katar,Ibn Saudi,Turska?
Teško nama s vama.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  putnik83
12 dana prije

ETO, BOOKIR, SEJDO I DŽAFER SVE TO NIŽE POBROJANO SUPER ZNAJU, ALAHAHAHAH MI! MNOGO PRDIŠ PLENKYJEVU PROPALU PROPAGANDU!
Ovi naši kao da ne vidi što se događau u svijetu? Kao da nikad nisu čuli za Agendu 2021.,2030,wook ideologiju,Clausa Schwaba,Svjetski ekonomski forum,NWO,4.industrijsku revoluciju,zelene tehnologije??

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  putnik83
12 dana prije

Prika moj, ti si kontradiktoran. Daj se jednom opredijeli za koju si ti soluciju, pa da budeš vjerodostojan.

putnik83
putnik83
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
12 dana prije

Moja politika je jasna,čist tuđmanizam,al polako,mudro.Najprije treba pripremiti teren,a ne ulazit u unaprijed izgubljenu bitku.
Ojačat biološki,vojno,ekonomski,lobistički,geopolitički,pa tek onda otvarat neke priče.
Mi unutar sebe ne znamo što hoćemo.Jesmo spremni pustit Banja Luku Srbiji ili nismo?
Što bi bilo da smo 92. slušali Paragu? Ili jurišali na vojarne? Da smo se upustili u totalni rat s JNA?
Ne radi se to tako.Već polako,odmjerenim koracima.Geopolitika je maraton,šah,a ne sprint i šuplja priča.
Treba sačekat da Rusi najprije završe s Ukrajinom,da u SAD-u pobjede konzervativci na čelu s Trumpom.Da Mađari i Poljaci uzmu Galciju od Ukrajine.Da se podjeli Kosovo.Da energetska i prehrambena kriza uzdrma liberalne demokracije na sjeveru Europe.Pa tek onda potencirat priče o promjenama granica.Bilo unutar BIH, bilo izvan nje.
Novog izbornog zakona bi bilo,da Putin nije ušao u Ukrajinu.Sad valja čekat.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  putnik83
12 dana prije

Prika, nisam ti ja od jučer po portalima. Neka imena i njihovu političku orijentaciju zapamtim. Tebe sam zapamtio kao elokventnu i inteligentnu, ali vrlo kontradiktornu osobu. Jedan dan su ti komentari prijeteći prema hrvatskim partnerima u federaciji, muslimanima, a već drugi dan si za savez i prijateljstvo s istima. Mirišeš mi na mladog još neformiranog starčevićanca, koji ne zna bili phiškio ili khakio. Bez uvrede, ali ovo je moje stečeno mišljenje o tebi.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
11 dana prije

Tišu katolički teroristo PORVACENI bošnjo katoličke crkve stariji su u Bosni CIGANI od tebe…granica ti je KNIN

Milano
Milano
12 dana prije

Nedavno sam u jednom komentaru najdobronamjernije rekao da bi Hrvati trebali iskoristiti priliku i riješiti svoje probleme dok je Dodik jak. Sa velikim žaljenjem vam moram reći da su se tu stvari značajno promijenile, i da, što se toga tiče, nemate mnogo vremena za kalkulisanje. Jer Britanci ne drže više samo PDP, niti Ameri drže samo SDS.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Milano
12 dana prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i sta od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Blanka
Blanka
12 dana prije

Jadno i bijedno, revoklirana prica koja ne pije vode, zna to i klempo iz ARBiH, samo se baca predizborne ublehe. Hoce li reciklirati i kanal na hrvatskom jeziku? 🙂 bezidejna bagra..

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Predizborna kampanja među Hrvatima je počela!

Mujguri 93.
Mujguri 93.
12 dana prije

Ma bravo. Izići ćete na izbore po starom Izbornom zakonu za koji kažete da je neustavan, te tako dati legalitet tom neustavnom IZ, kao i legitimitet novim Sejdama na mjestu člana Predsjedništva i u Domu naroda. Ma još jednom bravo! Žarko vam želim da Turčići ponovno izaberu Sejdu Komšića, a još više da popune Dom naroda potrebnim brojem halal Hrvata te na taj način izbace HDZ/HNS iz vlasti. 

Mujguri 93.
Mujguri 93.
12 dana prije

Ma ne samo što na gušterici nije udarna vijest, nego svaki komentar koji ne ide u prilog ovom novom zaokretu HNS-a da se ide ne izbore, gušterica briše.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
12 dana prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i sta od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
12 dana prije

Ne boj se Šaćire, neće biti trećeg. Ovi “moji” nisu sposobni obraniti konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, a kamoli stvoriti treći entitet.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
11 dana prije

To što branis je bolest…teorija krvi i TLA…europljanin….

Mujguri 93.
Mujguri 93.
12 dana prije

Ma ne samo što na gušterici nije udarna vijest, nego svaki komentar koji ne ide u prilog ovom novom zaokretu HNS-a da se ide ne izbore, gušterica briše.