Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

NA DANAŠNJI DAN POGINUO BAN PETAR BERISLAVIĆ: Ban koji je branio Bosnu od Turaka

Must Read

20. svibnja – Godine 1520. na Vražjoj gori između Bihaća i Korenice poginuo je hrvatski bojovnik i državnik, biskup vesprimski i vranski prior, a od 1513. hrvatski ban Petar Berislavić Trogirski. 
Postavši hrvatski ban, posve se predao vojnim zadaćama, u prvome redu zaustavljanju turskog nadiranja prema zapadu i učvršćenju granica. Obavljajući tu odgovornu dužnost, Berislavić je postao jedan od brojnih junačko-tragičnih likova u hrvatskoj povijesti. U vrijeme kad preuzima obranu Bosne i Hrvatske, unutarnje političke prilike u Hrvatskoj i Ugarskoj posve su nesređene, a protuosmanlijski otpor zapadnih sila međusobnim sukobima sasvim oslabljen. Područje što ga je Petar Berislavić branio od Turaka obuhvaćalo je Srijem, Bosnu i Dalmaciju. Za takav golemi prostor bila je potrebna brojna vojska koju je trebalo smjestiti, hraniti i redovito opskrbljivati. Da bi prikupio tolika sredstva, Berislavić je rasprodao vlastita imanja, posjed vranskog priorata i zemlje svojih rođaka, te uveo izvanredne namete i poreze. Sve su te žrtve i ulaganja urodila plodom, jer je Berislaviću omogućeno da se usprotivi turskoj sili. Osobito je važna bila njegova pobjeda 1513. kod Dubice, te obrana Knina, Skradina, Ostrovice i Jajca. Berislavić je poginuo na povratku iz jednog od bojeva, uhvaćen u tursku zasjedu. Njegova odrubljena glava prebačena je u grobnicu u mađarski grad Vesprim. Berislavić je bio prijatelj i zaštitnik mnogih hrvatskih humanista. S Markom Marulićembio je vezan ne samo intimnim i iskrenim prijateljstvom nego i srodnošću pogleda. Njegova poruka konzistoriju kardinala, u vezi s bijednom pomoći, odaje onaj isti buntovno kritički duh koji progovara s Marulićevih stranica, dok je ideal Juditina domoljublja u Berislavićevu životnom djelu gotovo utjelovljen.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -