Published On: Čet, pro 22nd, 2016

Mustafa Amri: "Problemi su počeli kad je moj sin počeo s alkoholom i hašišom"


Siromašno tuniško selo Oueslatia posljednja dva dana je pod okupacijom novinara i policajaca.
U rodnom mjestu Anisa Amrija, glavnog osumnjičenika za napad u Berlinu, vlada potpuna ludnica. Shrvana obitelj nastoji uvjeriti novinare i istražitelje kako nemaju nikakve veze s džihadistima, a ovi nastoje doznati kako je Anis postao opasni terorist.
Braća, sestre i majka ne znaju ništa, ali njegov otac Mustafa misli da zna kad je došlo do promjene.
“Živjeli smo u bijedi i siromaštvu. Anis je završio osnovnu školu, bio je kao i dječaci tog uzrasta. Problemi su počeli kad se zbog siromaštva morao ispisati iz srednje škole. Povremeno je radio na farmi, a novac je počeo trošiti na alkohol i hašiš. Ubrzo je počeo pljačkati pa je nekoliko puta završio u zatvoru”, rekao je Mustafa.
On prekretnicu u Anisovom životu vidi u odlasku u Italiju.
“Otišao je u Italiju u ožujku 2011. Ono što ja znam jeste kako je zbog pljačke i pokušaja paleža završio u zatvoru. Iza rešetaka je proveo četiri godine i tamo se susreo s radikalnim islamistima. U zatvoru su mu isprali mozak”, rekao je Mustafa za “Times”.
On je potvrdio kako je Anis iskoristio rat u Siriji kako bi se s ostalim izbjeglicama dokopao Njemačke.
“Ne znam što mu se dogodilo. Ranije je volio nogomet, stalno je mijenjao djevojke, a vjera mu nije bila ni u primisli. Izgubili smo kontakt kad je otišao u Njemačku. Zvao je braću i sestre, ali mene nije. Novac nije slao, tek je jednom preko prijatelja poslao mobilni telefon i čokoladu”, kaže otac.